Iohannis: Dragnea mondjon le!

Az államfő azt is közölte, nem fél attól, hogy esetleg felfüggesztik tisztségéből.
Hirdetés

Klaus Iohannis államfő szerint Liviu Dragneának, a képviselőház és a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének le kell mondania tisztségéből az ellene fölmerült korrupciós vádak miatt, sőt eleve nem is szabadott volna a tisztségbe kerülnie.

„Rossz az, ha az állam élére büntetőügyi problémákkal küszködő személyek kerülnek, mert akkor ez lesz az eredmény. Odakerülnek és a saját bőrüket akarják menteni, nem a romániai polgárok bőrét, így aztán ilyen cirkuszok alakulnak ki, amikor meglett emberek kiállnak, és a párhuzamos államról szóló ostobaságokat állítanak, áldozati szerepben tetszelegnek, miközben

az egész csupán arról szól, hogy saját magukat akarják védeni”

– jelentette ki az államfő  Ploieşti-en, ahol részt vett egy, a romániai városok helyzetéről és kilátásairól szóló fórumon.

Iohannis szerint Dragnea és a kisebbik kormánypárt, az ALDE illetve a szenátus elnöke, Călin Popescu Tăriceanu azon ügyködnek, hogy az állam teljes figyelme az ő problémáikra irányuljon.

Az elnök azt is közölte, nem fél a tisztségéből való esetleges felfüggesztéstől.

„Egyáltalán nem félek a felfüggesztéstől, soha nem is féltem. Először is, ennek semmi alapja, másodszor pedig, nem hiszem, hogy a román állampolgárok ezt akarnák” – mondta az elnök.

A „párhuzamos és törvénytelen államra” vonatkozó, a PSD végrehajtó bizottsága által elfogadott dokumentumról Iohannis azt mondta: alapjaiban elhibázott hozzáállásról tanúskodik a határozat, amellyel a nagyobbik kormánypárt a „demokratikus viselkedés peremére” sodorta önmagát.

Hirdetés

„Ez a párhuzamos állam egy meglehetősen gyenge vicc, remélem, a román állampolgárok is megértik, hogy valójában

nem létezik semmiféle párhuzamos állam, viszont van néhány ember, aki magához akarja ragadni az egész hatalmat,

és ennek érdekében áldozatként tetszeleg, ilyen fogalmakat eszelve ki. Romániában soha nem létezett és nem is létezik párhuzamos állam. Ez a fogalom olyan országokból származik, ahol viszonylag antidemokratikus rendszerek uralkodnak, semmi értelme, hogy párhuzamokat vonjunk” – mondta az államfő.

Arról, hogy a kormánypártok esetleg azt fontolgatják, hogy felfüggesztenék tisztségéből Iohannist, Ludovic Orban, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke beszélt a hét elején.

Călin Popescu Tăriceanu ugyanakkor cáfolta, hogy ilyesmi szerepelne a kormánypártok tervei között.

Hirdetés