Ma van az Olimpiai vérfürdő napja

És persze történt még ez-az szerte a világon. Máris mutatjuk, mi.
Hirdetés

Sajnáljuk, de ma nincsen semmi különösnek a világnapja. Úgyhogy ezen a vonalon szusszanhatunk egyet.

Viszont azért az élet nem állt meg. Hozott jót is, rosszat is erre a napra. Szemelgettünk egy kicsit:

Ismerik Maurice Ravel Boleróját? Tudják, az a slágerdarab, amit általában egy jó szexpartihoz szoktunk hasonlítani. Na, ezt a Bolerót a mai napon mutatták be, 1928-ban, Párizsban. Tessék, itt meg lehet nézni egy remek előadását: a londoni szimfonikusok játsszák, az orosz Valerij Gergijev karmester vezényletével, aki a műfajhoz egyáltalán nem illő módon erősen borotválatlan, és nem tudni, pontosan miért, egy fogpiszkálóval irányítja a zenekart.

1956-ban ezen a napon volt a XVI. nyári olimpiai játékok megnyitója. Melbourne-ben, bizony. Mert ott, ugyebár, ilyenkor van nyár. És Magyarország remekül teljesített. Az összesített éremtáblázat negyedik helyét foglaltuk el kilenc arany-, tíz ezüst- és hét bronzéremmel.

Papp László ekkor nyerte harmadik olimpiai bajnoki címét. Sőt, az olimpia legeredményesebb versenyzője Keleti Ágnes tornásznő volt, három egyéni és egy csapatgyőzelemmel. A magyar olimpiai küldöttséghez fűződik a torna és a vízilabda történetének legvéresebb összecsapása is, az Olimpiai vérfürdő néven elhíresült Magyarország–Szovjetunió vízilabda mérkőzés, amelyet Magyarország négy nullára megnyert, a medencében kirobbant verekedés ellenére. Sajnos, a forradalmat idehaza nem sikerült megnyerni. Aki kíváncsi rá, a történetet feldolgozó dokumentumfilmet itt megtekintheti, két részben (1. és 2.).

Persze történtek igen szomorú dolgok is. 1963-ban ezen a napon gyilkolták meg John F. Kennedy amerikai elnököt Dallasban. Egy bizonyos Lee Harvey Oswald. Sok-sok könyv és film lett belőle. Mégsem tudjuk egész pontosan, hogy történt, mi történt.

Szereti ön a Beatles zenekart? Akkor vegye elő a banda egyetlen dupla albumát, az úgynevezett Fehér Albumot, és úgy nézzen rá, hogy 1968-ban pont ma adták ki. Vannak rajta olyan remek nóták, mint a Back in the U.S.S.R., de olyan bárgyú marhaságok is, mint az Ob-La-Di, Ob-La-Da.

1975. november 20-án meghalt Francisco Franco spanyol kurafi diktátor, és két nappal később, pontosan ezen a napon lépett trónra egy bizonyos Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias, egyszerűbb nevén I. János Károly.

Hirdetés

A spanyol diktatúrának vége lett, szépen helyreállt a demokratikus rend. Igaz, a katalánoknak meg a baszkoknak azért lenne ehhez pár szavuk.

1995-ben ezen a napon mutatták be a Toy Story – Játékháború című egész estés animációs filmet. Ebben mi a pláne, kérdezheti akárki. Hát az, hogy ez volt a világ első, teljes egészében számítógépes animációval készült egész estés animációja, hogy ott egye meg a fene, ahol van. Persze, ezt csak avítt, ásatag, ókonzervatív, rajzfilmeken felnőtt egyének mondják. A haladó értelmiség tapsol.

2005-ben ezen a napon lett először nő Németország kancellárja, Angela Merkel személyében. Hogy ez jó-e, vagy sem, nem tudjuk. Eleinte jónak tűnt. Most épp nem tűnik olyan jónak. És hogy milyen lesz, nem tudjuk, de attól tartunk, meglátjuk.

Irtó sok neves figura született ezen a napon, mi azért csak egyet kapunk ki, találomra. Na jó, nem találomra. 1877-ben ezen a napon született Ady Endre. És ezzel mindent elmondtunk.

Hála Istennek, a mai napon nem halt meg sok VIP. Egyet ebből a csapatból is kiragadunk: 1980-ban ezen a napon halt meg a többek közt dús bájairól, férfifaló étvágyáról és szókimondásáról híres amerikai színésznő, Mae West. Tessék, ezzel búcsúzunk a mai napra: „Minden volt szeretőmnek adok egy második esélyt – de valaki mással.” Ámen.

Hirdetés