Csodára készül a Tudose-kabinet

Brutálisan megemeli a minimálbért, és azt ígéri, a helyi büdzsék sem ürülnek ki az adócsökkentés miatt.
Hirdetés
Nem is tudjuk, melyik bejelentésen hüledezzünk jobban: hogy tíz napon belül elkészül a jövő évi büdzsé, vagy hogy a jövedelemadó csökkentése nem érinti majd a helyi önkormányzatok bevételét.
 
Mihai Tudose miniszterelnök azt nyilatkozta pénteken a párt végrehajtó bizottságának herkulesfürdői tanácskozása után, hogy kormányrendelettel növelik meg az országos minimálbért, amelyet belefoglalnak a jövő évi költségvetésbe. A vonatkozó rendeletet, amely szerint január 1-jei hatállyal 1900 lej lesz a minimálbér, „a költségvetési törvénnyel együtt adják ki, amely legtöbb tíz napon belül elkészül” – ígéri a kormányfő. 
 
A miniszterelnök kifejtette: egyetlen polgármesteri hivatal költségvetése sem csökken, sőt. „A polgármesteri hivatalok költségvetése legalább egyenlő lesz a 2017-es költségvetéssel” – jelentette ki Tudose, aki szerint a helyi tanácsoknak nem kell emiatt adót emelniük, „noha ez az ők hatáskörük”. 
 
A helyi önkormányzatok amiatt aggódnak, hogy a kormány adómódosítása miatt a jövedelemadó 16 százalékról 10 százalékra csökken, egy adott település legnagyobb, beruházásokra fordítható forrását pedig a helyi lakosok jövedelemadójának 40 százaléka jelenti, 60 százalék kerül ebből a bukaresti központi költségvetésbe. 
 
Az adócsökkentés pedig mintegy 40 százalékos bevételkiesést jelent ebből a forrásból. Az RMDSZ indítványozta, hogy emeljék meg az önkormányzatoknál maradó adóhányadot, de ezt a szenátus elutasította, a képviselőház még nem döntött róla.

Hirdetés