Úgy dicsérte meg az amerikai nagykövet Nagyváradot, hogy közben orbitális hülyeséget mondott

Az amerikai nagykövet hagyományos román megyeszékhelyként jellemezte a magyar szecessziós építészet emblematikus városát.
Hirdetés

Egy váradi mindig úgy érzi magát, mintha hájjal kenegetnék, amikor valaki a szecessziós építészet egyik gyöngyszemének számító város szépségét dicséri. Hát még ha ezt egy rangos vendég teszi egy nyilvános felületen! Ha viszont a valóságtól elrugaszkodott ostobaságokat mond, azzal nagyon fel tudja bosszantani a lokálpatriótákat.

Így tett például Hans Klemm, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete is, aki múlt héten látogatott el a városba, hogy a város és a megye vezetőivel tárgyalva tájékozódjon a váradi és a bihari helyzetről.

A nagykövetség Facebook-oldalára most kikerült egy olyan, rövid videó, amelyben a város szépségét dicséri, külön kiemelve, hogy milyen szépen sikerült a belváros történelmi épületeit restaurálni.

Az egyik ilyen épület – az idéntől hivatalosan is a Körösvidéki Múzeumnak otthont adó egykori honvéd hadapródiskola impozáns tömbje – előtt állva Klemm arra buzdítja a videó nézőit, hogy látogassanak el Nagyváradra.

„Számos városnak van történelmi belvárosa. Bukarestnek, Konstancának, Jászvásárnak, Temesvárnak, Nagyszebennek, Gyulafehérvárnak, de azt hiszem,

Nagyváradnak sikerült a legjobban befektetnie a belvárosa újjáépítésébe és felújításába”

– mondta Klemm. Eddig nincs is semmi gond, ezt követően viszont ledobta az atombombát.

„Este alkalmam volt sétát tenni. Lenyűgöző, és egyszerre sugározza mindazt a dinamikus, de egyben hagyományosan román hangulatot, amit egy megyeszékhely ebben az országban képviselt” – mondta Klemm.

Hirdetés

Eredetiben:

A both lively but also traditional Romanian sense of what a capital here in this country used to represent.

Azt a rövid videóban már nem fejtette ki, hogy vajon a Lechner Ödön által meghonosított jellegzetesen magyar, magyaros népi motívumokat felvonultató szecesszió stílusában épült, Komor Marcell és Jakab Dezső tervezte Fekete Sas palotára, a Stern-palotára vagy az Adorján-házakra gondolt-e.

A Fekete Sas palota a Lechner Ödön-féle magyaros szecesszió egyik legismertebb alkotása

Vagy esetleg a Szent László-tértől nem messze felépített, szocreál panelházra.

Esetleg a Kossuth utca kommunizmus idején lerombolt, patinás házai helyén éktelenkedő foghíjra és évek óta tátongó építkezési gödörre.

Ez utóbbi két esetben ugyanis talán még némi igazság is lenne a szavaiban.

Hirdetés