Most akkor 1200 vagy csak kevesebb mint 700 elítélt került szabadlábra?

Vitába keveredett az igazságügy-miniszer és a büntetés-végrehajtási intézmények alkalmazottainak szakszervezete.
Hirdetés

Tudorel Toader igazságügy-miniszter állítása szerint az Országos Börtönigazgatóság (ANP) szakszervezetének képviselői valótlan adatokat közöltek, amikor azt állították, hogy 1 200 fogvatartottat helyeztek szabadlábra a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye alapján.

„A szakszervezettől teljesen hibás információt adtak önöknek, mert november 7-én hivatalos dokumentumot kaptam az ANP-től arról, hogy a büntetés-végrehajtási jogorvoslat törvénye alapján 650 fogvatartottat helyeztek szabadlábra. Ebben a 650-ben benne van az az 529 is, akiket az első napon engedtek ki” – magyarázta az igazságügyi miniszter csütörtökön.

Később Facebook-oldalán frissebb adatokat is közölt: ezek szerint a törvény hatályba lépése, október 19. és november 15. között 674 személyt helyeztek szabadlábra.

A szakszervezet szerint egyébként egy éven belül elérheti a nyolcezret a szabadlábra helyezett elítéltek száma, ami az átlaghoz képest 5000-rel növeli majd meg az elkövetett bűncselekmények számát, mivel a statisztikák szerint a szabadon engedett elítéltek 80 százaléka visszaesővé válik.

Toader kifejtette az újságíróknak: a törvény kidolgozóját kell megkérdezniük, miért nem készített egy hatástanulmányt a jogszabály kapcsán, ő csak végrehajtja a törvényt, mert ez a kötelessége.

Hirdetés