Az RMDSZ-t sem zavarja, ha elítéltek lesznek képviselők vagy szenátorok

Leszavazták a szenátusban a priuszosok törvényhozóvá választását tiltó javaslatot.
Hirdetés

Első házként elutasította hétfőn a szenátus azt a liberális párti honatyáktól származó törvényjavaslatot, miszerint a bűnvádi perben jogerősen elítélt személyek nem jelöltethetik magukat törvényhozói tisztségbe. A PNL javaslatát 74 szenátor utasította el, 38-an támogatták.

Csak az ellenzék támogatta a kezdeményezés elfogadását, a kormánypártok (a PSD és az ALDE) nem. Nem támogatta a javaslatot az RMDSZ sem, a szövetség hat jelen levő szenátora arra szavazott, hogy a szenátus utasítsa el a kezdeményezést.

A szenátus elé két héttel ezelőtt benyújtott tervezet megtiltaná, hogy olyanok jelöltessék magukat szenátori vagy parlamenti képviselői tisztségre, akik ellen jogerős bűnvádi ítélet született.

A PNL indoklása szerint a javaslat abból az igényből származik, hogy Románia állampolgárait olyan személyek képviseljék a törvényhozói testületben, akiknek nincsenek bűnvádi ügyeik, valamint abból, hogy előrelépés történjen a korrupcióellenes harcban.

A tervezetről a képviselőház hozza majd meg a végső döntést.

Hirdetés

Jelenleg a képviselőház és a Szociáldemokrata Párt elnöke, Liviu Dragnea a legismertebb elítélt a parlamentben: a képviselőház elnökét választási csalásért ítélték két évnyi felfüggesztett börtönbüntetésre.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) múlt héten jelentette be, hogy népszavazást kezdeményez azért, hogy már eleve az alkotmány tiltsa meg a jogerősen elítélt személyeknek, hogy törvényhozókká válhassanak.

Hirdetés