A strasbourgi bírósághoz fordulnak a katalán vezetők

Hamarosan kiderül, emberi jogokat sértett-e Madrid.
Hirdetés

Jogaik megsértése miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és Carme Forcadell, a feloszlatott katalán parlament elnöke – közölte a strasbourgi székhelyű bíróság pénteken.

A bíróság tájékoztatása szerint a leváltott katalán vezetők keresetet nyújtottak be Madrid ellen arra keresve a választ, vajon szabályos volt-e, hogy a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a függetlenség kikiáltásáról tartott parlamenti üléseiket.

A bíróság beszámolt arról is, hogy katalán magánszemélyek is a testülethez fordultak, mert elmondásuk szerint az október elején tartott, Katalónia függetlenségről szóló népszavazást előkészítő választási bizottság egyes tagjaira egyenként 6000 eurós bírságot szabtak ki.

A strasbourgi bíróság közlése szerint a beadványokat átvették, ezt az eljárás rendje szerint közlik Madriddal, majd hamarosan döntés születik arról is, hogy a keresetek az emberi jogi bíróság hatáskörébe tartoznak-e.

Köztudott, hogy a spanyol hatóságok európai elfogatóparancsot adtak ki Puigdemont és négy társa ellen, akik Brüsszelbe utaztak, miután a madridi kormányzat rendkívüli intézkedésként menesztette őket és előrehozott helyi választásokat írt ki Katalóniában.
Mint arról beszámoltunk, Carme Forcadell, a feloszlatott katalán parlament elnöke 150 ezer eurós óvadék ellenében szabadlábon védekezhet, azonban börtönbe kell vonulnia, amíg nem fizeti ki a megszabott összeget. Egy hete van előzetes letartóztatásban a leváltott katalán kormány nyolc tagja, akiket lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb a bűncselekményekkel vádolnak.

Hirdetés