Vécépapírral dobálták meg a kormányt

Este újrakezdődött a tüntetés a kormány és az adótörvénykönyv ma délutáni módosításai ellen.
Hirdetés
Újrakezdődött a délután abbamaradt tüntetés a bukaresti Victoria téren a kormány székhelye előtt. Az emberek az adótörvénykönyv délutáni módosítása ellen tiltakoznak, amellyel a kormány az alkalmazottakra ruházza át a társadalombiztosítási járulékokat. Hiába csökkenti a jövedelemadót is a kormány, a szakszervezetek szerint a nettó bérek így is csökkennek majd.
 
Az esti tüntetésre szóló felhívásban szerepelt az is, hogy mindenki hozzon 2-3 tekercs vécépapírt, amit majd kilenc órakor egyszerre dobnak a Victoria-palota felé. Kora délután pár százan gyűltek össze, a Digi 24 hírtelevízió becslése szerint este már több mint 1200-an tiltakoztak.
 
 
Dumitru Costin, az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) vezetője azt nyilatkozta szerdán Konstancán, hogy a Nép Ügyvédjéhez fordulnak a kormány azon döntése miatt, amellyel a társadalombiztosítási járulék terhét a alkalmazóról az alkalmazottra ruházta át, mert „brutálisan” megszegték az alkotmány előírásait. 
 
Costin a fenti intézkedés miatt tiltakozó mintegy 400 tüntetőhöz intézve szavait azt mondta: a romániai szakszervezeti mozgalom nem hagy fel azon törekvésével, hogy megsemmisítsék a kormány rendeletét, amely – véleménye szerint – a bérek csökkenéséhez vezet. 
 
„Közvetlenül a rendelet ellen nem tehetünk semmit, de miután az megjelenik a Hivatalos Közlönyben, megtámadhatjuk amiatt, hogy megszegi az alkotmány bizonyos cikkelyeit és az alkalmazottak jogait” – hangoztatta Costin. 
 
A kormány szerdai ülésén módosította az Adótörvénykönyvet. A rendelet két százalékponttal, 39,25%-ról 37,25%-ra csökkenti a kötelező társadalombiztosítási járulékokat, illetve kilencről háromra korlátozza a járulékok számát, mégpedig egészségbiztosítási járulék (CASS) és nyugdíjbiztosítási (CAS) járulék, amit a munkavállaló nevében fizet a munkáltató, illetve a 2,25%-os munkabiztosítási járulék, amit a munkáltató fizet.

Hirdetés