Országos sztrájkot hirdet az egyik szakszervezeti szövetség a várható bércsökkenések miatt

A CNSLR – Frăţia szakszervezeti tömörülés a tb-járulékok munkavállalókra való ráterhelése miatt hirdet munkabeszüntetést.
Hirdetés

Országos sztrájkot hirdetett csütörtökön a CNSLR – Frăţia (Testvériség) szakszervezeti szövetség amiatt, hogy a kormány azt tervezi: a munkáltatókról a munkavállalókra „tolja” a társadalombiztosítási hozzájárulásokat, ami szerintük bércsökkenéshez és egyes munkahelyek elvesztéséhez vezet.

A szakszervezeti szövetség operatív testülete megteszi a szükséges lépéseket a sztrájk beindítására, mivel az érdekképviselet szerint a kormány lépése ellehetetleníti a tárgyalásokat, amelynek eredményeként a munkavállalók valós védelem nélkül maradnak.

Az országos sztrájk az egészségügyet, az oktatást, a közigazgatást, a szociális ágazatokat, a kőolaj- és földgázkitermelést, a vegyipart, a távközlést, a tömegközlekedést és a mezőgazdaságot is érinti majd.

A szakszervezeti szövetség közleményében tudatta: miután összegyűjtik a szükséges számú aláírást a mintegy 500 000 tag soraiban, döntenek a sztrájk időpontjáról.

Az adótörvénykönyv kormány által tervezett módosítása értelmében 2018. január elsejétől a társadalombiztosítási járulék fizetésének kötelezettsége a munkáltatóról a munkavállalóra hárul.

Hirdetés

A különböző járulékok aránya az eddigi 39,25-ről a bruttó bér 37,25 százalékára csökken. A munkáltatót terhelő 22,72 százaléknyi járulékból 20 százalékpontnyit a munkavállalóra hárítanak.

Így a munkáltató a bruttó bér 35 százalékát tartja vissza különféle járulékok címén.

Az intézkedést az összes szakszervezeti szövetség keményen bírálta, mivel nem hisznek Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszternek, aki azt állítja: attól, hogy a munkáltató helyett a munkavállalókra terhelik a járulékokat, még nem csökkennek majd a bérek.

Hirdetés