Nagy Zsolt nem kér a politikai tisztségekből

Viszont segíteni szívesen segít politikusoknak. És az igazát sem hagyja veszni.
Hirdetés

Az RMDSZ nemrég szabadlábra helyezett ex-politikusa egy pénteken lezajlott kolozsvári sajtóbeszélgetésen szólt mindarról, ami a rá vonatkozó perek és ítéletek ügyében történt az elmúlt években, illetve további terveiről.

Nagy kijelentette: ártatlanul ítélték el, és nem is fog lemondani az igazáért való harcról. Az eddig eltelt idő alatt gyakorlatilag minden, Romániában kihasználható jogorvoslati eszközt alkalmazott (az ítélet megsemmisítése, perújrafelvétel), ám a strasbourgi Emberi Jogok Bíróságához benyújtott egyik beadványát visszautasították, a másik – amelyben a méltányos igazságszolgáltatáshoz való jogának sérülésére hivatkozott – most is ott hever a bíróság asztalán.

A volt távközlési miniszter elmondta: a börtönben eltöltött idő alatt sem ismerhette meg az ellene használt egyes bizonyítékokat, a bíróság nem hallgatta ki az általa javasolt tanúk egy részét, továbbá félrefordították a más nyelven folytatott beszélgetések leiratait. A sors iróniája, hogy amíg börtönben volt, a román alkotmánybíróság négy olyan határozatot is hozott, amelyek szerint nem lett volna szabad őt elítélni.

Ami a jövőbeli terveit illeti, Nagy Zsolt nem kíván visszatérni az aktív politikai pályára, amit 2024-ig az érvényes törvények szerint nem is tehetne meg, hacsak nem sikerül időközben megváltoztatni a bírósági ítéletet. Köztisztséget viszont semmiképp nem szeretne vállalni, mert ezzel korábbi pártjának, az RMDSZ-nek sem tenne jó szolgálatot. A tágabb értelemben vett közélettel, politikával azonban természetesen foglalkozni kíván: politikai tanácsadással például, de akár kampányokban is szívesen segít a jelölteknek. Persze más projektjei is vannak: az Erdély televíziónak névleg jelen pillanatban is elnöke, elképzelhető tehát, hogy visszatér oda. A volt politikus az üzleti életben szabadúszó volt, és az is akar maradni. Volt partnerei felkeresték már és jelezték neki, hogy a továbbiakban is számítanak rá.

A volt távközlési minisztert 2014 januárjában egy postaépület jogtalan elidegenítése miatt hivatali hatalommal való visszaélés miatt ítélték négy évi felfüggesztett börtönbüntetésre. 2015 januárjában a 2005-2006-os stratégiai privatizációk ügyében kapott újabb, ezúttal már letöltendő négyéves börtönbüntetést. Az összevont büntetésekből 982 napot töltött le, amikor a jó magaviselete miatt szabadulhatott.

Hirdetés

A vádhatóság szerint Nagy Zsolt stratégiai privatizációs ügyekben adott ki bizalmas információkat külföldieknek magánosításra váró állami vállalatokról. Az ügyészség hazaárulással is vádolta a minisztert, ezt a vádat azonban ejtette a bíróság. Az RMDSZ volt politikusa ártatlannak vallotta magát, és azt hangoztatta: nincs közvetlen bizonyíték ellene, az ügyészség csak mások lehallgatott telefonbeszélgetései alapján következtetett bűnösségére.

Az RMDSZ politikai leszámolás áldozatának tekintette Nagy Zsoltot, és szolidaritást vállalt vele. A román Legfelsőbb Bírói Tanács határozatban marasztalta el Kelemen Hunort, az RMDSZ elnökét, amiért a politikus a széles nyilvánosság előtt minősítette ártatlannak a jogerősen elítélt Nagy Zsoltot.

Hirdetés