Egy éve próbálják köztérre kihelyezni a speciális hintát Kolozsváron

Még a tavalyi Magyar Napokon összegyűlt rá a pénz. A bürokráciát viszont nehezebb legyőzni.
Hirdetés
Emlékeznek, mire gyűjtöttünk a tavalyi Kolozsvári Magyar Napokon? Olyan speciális hintára, amelyet kerekesszékes gyerekek is tudnak használni. Az elsőt az Életfa Családsegítő Egyesület saját székházának udvarán állította fel tavaly ősz végén:
 
 
A második az első ilyen hinta lett volna köztéren, ahol bármikor hintázhatnának az akadályozottsággal élők. Hiába van meg azonban a hinta, már egy éve nem sikerül kihelyezni a Sétatér melletti játszótérre, mert nincs rá jogi szabályozás – írta meg ma az Átlátszó Erdély.
 
Ez ugyanis nem szabványos, játszótéri eszköz, Romániában nem gyártanak ilyet, és nem volt hivatalos útja annak, hogyan lehet ilyen hintát adományozni és köztéren felszerelni. Az eszköz forgalmazója legalább hazai, és ez bizalomkeltő, nyilatkozta Deme Ilona, az Életfa egyesület vezetője, aki bizakodik, hogy hamarosan megtalálják a jogi és bürokratikus útját annak, hogy ez a hinta köztéren kapjon helyet.
 
Azért is adományozták a városnak, hogy a városháza illetékessége legyen a hinta felszerelése és karbantartása. A kihelyezéssel jelenleg a polgármesteri hivatal zöldövezetekért és műemlékekért felelős osztálya foglalkozik.
 
A mozgásukban nem korlátozott embereknek is jót tesz egy ilyen hinta, ugyanis láthatóvá tesz legalább néhányat a nyilvános terekben szinte láthatatlan 800 ezer személyből, aki akadályozottsággal él Romániában, és akiknek az egyharmada gyermek, derül ki a cikkből. A szakemberek szerint ha van miért, akkor az akadályozottsággal élők is kimennek a köz- és játszóterekre, nyilvános rendezvényekre, ehhez viszont nem elég a törvény biztosította jog: infrastruktúrát és szolgáltatásokat kell nekik biztosítani.

Hirdetés