Helyreállítják az osztrák-magyar birodalmat?

A helyenként zavaros szövegből egy dolog biztosan kiderül: a románok most már Ausztriától is rettegnek. Miért? Hát, hogy elvész Erdély, azért!
Hirdetés

Ha az ÖVP (Osztrák Néppárt), a fiatal Sebastien (helyesen: Sebastian – a szerk.) Kurz, a MittelEuropa-i új politika wunderwuzzi-jának (rendkívüli csodájának) pártja koalícióra lép Heinz-Christian Strache szélsőjobboldali populistáival az FPÖ-ből (Osztrák Szabadságpárt, a gépkocsibalesetben elhunyt Jörg Haider pártja), akkor

a migrációellenes jogrend, a belső biztonság és más strukturális tevékenységek kétséges irányt vehetnek,

vélik a kisebbik testvér helyzetének alakulására nagyon odafigyelő német kommentátorok.

Az Osztrák Néppárt már néhány éve átalakította a karizmatikus vezetőket kiválasztó és támogató rendszerét, miközben az SPÖ (Ausztria Szociáldemokrata Pártja), Christian Kern kancellár pártja nem alkalmazkodott az új politikai paradigmákhoz és nem oldotta meg a „Silberstein” válságot.

Nem Kurznak az EU megreformálására irányuló francia–német tervek elleni politikai nyilatkozatai aggasztók,

de még csak az Emmanuel Macron és Angela Merkel által megfogalmazottakkal szögesen ellentétes elképzelései sem, hanem az, hogy úgy tűnik, felmondja az SPÖ-vel csaknem tíz éve működő együttműködési megállapodást.

Nagyon sokszor felhozzák, hogy Sebastian Kurz nem fejezte be egyetemi tanulmányait. 24 évesen államtitkár lett és ebbe a tisztségbe a JVP, a Néppárti Ifjak Pártja éléről került, melynek 2008 óta elnöke és már intenzív munka állt mögötte az osztrák konzervatív eszmények szolgálatában. Kurz 27 évesen került be az Osztrák Köztársaság politikatörténetébe, ugyanis már néhány éve a legfiatalabb külügyminiszter lett.

Kurz sokkal inkább a kitartás és a pragmatizmus példája, mint a ripacskodásé.

Beszédeiben van tartalom, logika és érvek, még akkor is, ha üzenetei erőteljesek voltak és egybecsengtek a tízévnyi dualizmusra ráunó választók többségének változásigényével.

Sebastian Kurz belépése az európai néppárti ifjak (YEPP) nagy családjába Bukarestben, 2013. október 19-én történt. Négy év alatt viharos politikai karriert futott be és az európai kereszténydemokrácia nagy reménységének tartották, melyet sokan már annak ellenére temettek, hogy még mindig vezeti az Európai Parlamentet és a kontinens legfontosabb kormányainak egy részét.

Ő lehet a legfiatalabb osztrák kancellár és már most is a világ legfiatalabb politikai vezetője.

Nem olyan konzervszerű, mint Macron és nem is olyan papagájszerű, mint Nicuşor Dan,

van kisugárzása és tartása, beszédei világosak, üzeneteiben van tartalom.

Az ÖVP-s öregek bizalmat szavaztak neki. Nemcsak a párt „forró-fekete” színét változtatta élénk türkízre, hanem a politizálási stílust is. Az Új Néppárt a jelek szerint már nem akarja folytatni társbérletet a szocialistákkal. Míg egy sor európai kommentátor amiatt aggódik, hogy az FPÖ-vel szövetkezve a kormányzás a szélsőjobb felé csúszik,

a Tiszától nyugatra igazán eluralkodhat a rémület az Osztrák-Magyar Birodalom lehetséges újjászületése miatt.

A kétfejű vezetés mély nyomokat hagyott az erdélyiek tudatában.

Hirdetés

Az ÖVP Európa egyik legrégebbi néppártja. Az Európai Néppárt tagjaként, ahova a FIDESZ is bevackolta magát, bármilyen jövőbeni politikai cselekedetének láthatósága és relevanciája lesz. Ha az FPÖ egy Jobbik típusú politikát űz majd, mely támogatja az erdélyi magyarok autonomista tendenciáit, akkor beindul a romániai fundamentalisták által olyannyira várt „sokk és rémület” művelet. Jelenlétük a nyilvánosságban majd akkor fogja igazán megijeszteni a Nyugatot.

Magyarországon jövőre parlamenti választás lesz. Úgy tűnik, újra Orbán Viktor vezeti majd a kormányt. Nem tudjuk, milyen támogatást kap majd a Jobbiktól, de gyanítjuk ennek az ernyőszervezetnek a szerepét.

Egy dolog biztos:

az ausztriai Szabadságpárt az európai szélsőjobboldali szervezetek közül a leginkább oroszbarát.

Közismertek kapcsolatai a Kremllel. Ausztriában dicséretes dolog oroszbarátnak lenni. Az energetikai cégek részvényeinek többségét orosz horgonnyal rendelkező befektetési alapok ellenőrzik.

Itt az ideje, hogy a romániai Nemzeti Liberális Párt felhagyjon az utca kegyeit kereső káros diskurzusával és rátérjen az igazi nemzeti politika gyakorlására. A bányajáradékokat növelő lépés – ami sok osztrák céget érintene hátrányosan – lenne az első lépés, mely azt mutatná, hogy a liberális vezetők törődnek az országgal. Amennyiben továbbra is a büntetőügyesekkel folytatott harcot erőltetik, ami bizonyítottan nem jön be a választóknak, akkor az ultranacionalisták expanziója fogja táplálni a forrófejűeket. Ha Romániában is megjelenik egy szélsőséges szervezet, akkor ez azért lesz, mert a PNL nem volt képes betölteni a nemzeti párti szerepet.

Hazánktól nyugatra a vihar felhői gyülekeznek. Csak a józan elmék akadályozhatnak meg idegen boszorkánykonyhákból Erdélyre ráerőltetett lehetséges feszültségeket. A nacionalista kanóc nem fog a semmiből meggyulladni. Nem árt a nagyobb éberség.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés