Az ürgék jogait is tiszteletben kell tartani a bihari autópálya-építés során

Ezért a védelmüket szolgáló infrastruktúrát is ki kell építeni az érintett szakaszon.
Hirdetés

Nem csupán a legendás román bürokrácia és tehetetlenség bonyolítja az észak-erdélyi autópálya megépítését, hanem a természet is: mint kiderült, a sztráda Bihar megyén átvezető szakaszának megépítésekor azt is figyelembe kell venni, hogy annak környékén ürgepopuláció (Spermophilus citellus) tanyázik.

A figyelembe vétel pedig nem csupán annyit jelent, hogy tudomásul vevően bólintunk, majd ismét beletaposunk a buldózer gázpedáljába: komoly infrastrukturális beruházások is szükségesek a rágcsálók megóvása érdekében.

Mint a Bihar megyei önkormányzat által egy környezetvédelmi szaktanácsadó cég véleménye alapján kiadott engedélyből kiderül, az Almásfegyvernek közelében, ráadásul Natura 2000-es természetvédelmi övezetben élő ürgéket meg kell óvni az autók gerjesztette zaj és rezgések okozta stressztől.

Ennek érdekében biztosítani kell egy átkelőt az ürgék számára, hogy biztonságosan átjuthassanak az autópálya egyik oldaláról a másikra, emellett egy zajvédő falat is fel kell húzni.

Emellett négy kilométer hosszan kerítést is kell húzni, nehogy az ürgék bekolbászoljanak az autópályára, a sztráda menti növényzet nyírását pedig az átlagosnál későbbre kell halasztani, hogy az állatok elrejtőzhessenek benne, illetve táplálkozhassanak.

Hirdetés

Ráadásul az ürgék átjáróját – annak érdekében, hogy az állatok könnyebben észrevegyék – napelemes ledekkel kell kivilágítani.

Az almásfegyverneki ürgepopuláció létszámát a szakemberek 100 és 500 közé becsülik. Az ország teljes ürgepopulációja a becslések szerint 34 900 és 42 000 fő lehet. Vagyis a bihari ürgék a teljes populáció legfeljebb 1,19 százalékát teszik ki.

Hirdetés