Hatalmas kárt okozott az öngyilkos cégtulajdonos turisztikai ügynöksége

Eurómilliókra adott el nyaralási csomagokat, de csak 30 ezer euró van a számláján.
Hirdetés

A rendszerváltás óta turisztikai vállalkozás nem okozott akkora kárt, mint az Omnia Turism – nyilatkozta egy szerdai sajtótájékoztatón Mircea Titus Dobre turisztikai miniszter.

A miniszter szerint a cég törvényességi és erkölcsi szempontból is megfelelően működött és minden feltételnek megfelelt, ami egy megbízható turisztikai ügynökségtől elvárható.

„A 2017. október 17-e és december 31-e közötti időszakra 202 magán- és jogi személy összesen 433 ezer eurót fizetett ki nekik, hogy elmehessenek kirándulni. Ez azonban nem lesz lehetséges, mert a vállalkozásnak már nincs meg az ehhez szükséges pénze. Felhívom a cég minden ügyfelének figyelmét, hogy ne induljanak útnak, még akkor sem, ha a repülőjegyük már megvan, mert a szállásuk nincs kifizetve. A 2018-as évre körülbelül 7,5 millió euróra adott el turisztikai csomagokat az ügynökség. Szerintem a forradalom óta ez a legnagyobb kár, amit egy turisztikai ügynökség okozott. Nagyon súlyos a helyzet”

– magyarázta Dobre.

A tárcavezető elmondta, a piacon 1991 óta jelen levő Omnia Turism bankszámláin mindössze 30 ezer euró volt. Az adóhatóság (ANAF) ellenőrzésekbe kezd, hogy kiderítse, mekkora kárt okozott az államnak a vállalkozás.

Hirdetés

A miniszter bejelentette, hogy javasolni fog egy módosítást: a turisztikai ügynökségek legfejlebb 12 hónapra előre adhassanak el utazási csomagokat. Az Omnia Turism idén márciusban 2018 végére szólószolgáltatásokat értékesített – tette hozzá Dobre.

Jelenleg 244 turista tartózkodik külföldön az Omnia Turism ügynökségen keresztül. Egy részük saját zsebből fizette ki a szállását.

A cég pénzügyi helyzete miatt a tulajdonos, George Negru öngyilkosságot követett el: kiugrott egy bukaresti toronyház emeletéről.

Hirdetés