Bekeményítenek a szakszervezetek

Az egészségügyisek Bukarestben tüntetnek, a BNS hétfőre sztrájkőrséget hirdet minden megyeszékhelyen.
Hirdetés
Tüntetést tart csütörtökön a fővárosban a Sanitas Szakszervezeti Szövetség, amiért a kormány halogatja az egészségügy és a szociális ellátórendszer problémáinak megoldását – írja az érdekvédelmi szervezet az Agerpres hírügynökségnek küldött közleményében. A George Enescu téren tartandó tüntetés után a tiltakozók a kormány székhelye elé, a Victoria térre vonulnak. 
 
A Sanitas tagjai elégedetlenek a 2017/153-as törvénnyel, amely szerintük egyenlőtlenségekhez és diszkriminációhoz vezet a bérezési rendszer tekintetében. „A kormány hónapok óta egyebet sem tesz, csak mímeli, hogy érdekli azoknak a szakágaknak a sorsa, amelyeket ők maguk neveztek nemzeti érdekeltségűeknek. A kormányprogramhoz való ragaszkodást hozva fel ürügyként olyan intézkedéseket foganatosítanak, amelyek hátrányosan érintik az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben dolgozókat. 
Hogy akarják megakadályozni a személyzet külföldre vagy magánintézményekhez való elvándorlását olyan intézkedésekkel, amelyek a bérek csökkenéséhez, az élelmiszerjegyek elvesztéséhez, több kötelező ügyelethez vezetnek?”
– tette fel a kérdést a Sanitas elnöke, Leonard Bărăscu. A szakszervezet többek között azt követeli, hogy az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben dolgozó minden alkalmazott – beleértve a műszaki és az adminisztratív személyzetet is – részesüljön a különleges munkakörülményekért járó pótlékban, hogy 2018. március 1-jétől kapják meg a beígért teljes béremelést, illetve hogy egész év folyamán részesüljenek az élelmiszerjegyekből. 
 
A csütörtöki tiltakozás után a Sanitas Országos Tanácsa eldönti, hogy mely dátumtól kezdenek általános sztrájkba, amennyiben nem teljesítik követeléseiket.
Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) felszólítja a kormányt, mondjon le arról, hogy a társadalombiztosítási járulék terhét teljes egészében a munkavállalóra hárítsa,
ellenkező esetben 2017. október 23-án a szakszervezet az összes megyeszékhelyen sztrájkőrséget, október 30. és november 10. között pedig legalább tíz helyi szintű utcai megmozdulást szervez – írja a BNS keddi közleményében. A szakszervezet a kormány reakciójának függvényében egy bukaresti nagygyűlést is kilátásba helyezett. 

Hirdetés