Tudose részegre győzte magát Dragneával szemben

Mi a hasonlóság Székely Csaba Bányavakság című drámája és a PSD között?
Hirdetés

Néhány napja Bukarestben vagyok az egymást követő színházfesztiválok miatt. Melyeket – figyelem! – a Főpolgármesteri Hivatal szervez (ezalatt a személyi kultusz és a nagyzási hóbort által terhelt Gabriela Firea asszonyt kell érteni) a különböző bukaresti színházakban.

Úgy hozta a véletlen, hogy az 5. Fest(in) pe Bulevard nevű fesztivál éppen tegnap (október 12-e – a szerk.) estére egy nagyon jó előadást tűzött műsorra, Székely Csaba Bányavakságát, Catinca Drăgănescu rendezésében és a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureşanu Színház előadásában. A darab cselekménye a mesterségesen zaklatott Székelyföld egyik falujában zajlik. Ez a hajdan község rangú falu korábban bányásztelepülés volt, de ma már senkinek sincs munkája. Ezért

mindenki halálra issza magát.

A volt községben a polgármesteré az egyetlen fizetett tisztség. Látszólag azért, hogy megőrizhesse a bérecskéjét, a tisztség jelenlegi betöltője igyekszik kiiktatni a játékból a kihívóját, aki semmivel sem jobb nála. Súlyos korrupciós ügyekkel, jogtalan erdőirtásokkal vádolja őt, és a vádakat Florin Popescu rendőrnek kell kivizsgálnia. De a törvény rettenhetetlen embere – meglepetésre! – felfedezi, hogy maga a feljelentő még nagyobb korrupt, aki aztán – mindenki örömére – börtönbe is kerül. Így aztán már a legkisebb akadály sem áll a másik polgármesterjelölt útjában. Mindenki boldog a változás, a helyi közigazgatás új sztárjának megjelenése miatt, így ezt újabb részegeskedéssel ünneplik meg.

Bizonyos mértékig és nagyvonalakban ez a forgatókönyv zajlott le néhány óra alatt a román szociáldemokraták Kiseleff sugárúti luxusszékházában tartott CEX-ülésen (Végrehajtó Bizottság – a szerk.).

Mihai Tudose kormányfő nagy tétben játszott,

lemondással fenyegetőzött és végül – nagy nehezen – elérte Sevil Shhaideh és Rovana Plumb asszonyok távozását a kormányból. Akiket azzal vádolnak, hogy a PSD-elnök, Liviu Dragnea fő cinkosai a Belina-ügyben. Velük együtt távozik még Răzvan Cuc közlekedésügyi miniszter is, de úgy tűnik, hogy másik két miniszter a helyén marad, egyik alkalmatlanabb a másiknál. Az egészségügyi, Florian Bodog és az oktatásügyi, a műveletlen Liviu Pop.

Amikor este visszaértem a szállodába, a különféle tévék – mindegyik a saját stílusában és saját, vagy a moguljaik érdekei szerint – a helyzet folyamatos változását kommentálták. A benyújtott, megszavazott, elutasított, fenntartott lemondások egész cirkuszát. És hogy aztán, amikor bizonyossá vált, hogy Shhaideh, Plumb és Cuc tényleg távoznak, boldogan üdvözöljék Tudose Dragnea felett aratott győzelmét. Dragnea pedig kész, elvesztette a játszmát, eléggé vége lett PSD-n belüli hatalmának és – akárcsak Székely Csaba darabjában a polgármester – könnyen meglehet, hogy nagyon is hamarosan megfizet majd minden csalásáért.

A stúdiókban jelenlévő, vagy telefonon bejelentkező nagy politikai elemzők közül szinte senkinek sem fordult meg a fejében, hogy

a kormányátalakítás egyáltalán nem az ország, vagy a románok érdekében történik.

Hirdetés

Hanem csak egy PSD-n belüli hatalmi harc részeként.

Az, persze, nagyon jó, hogy óriási pénzösszegek sorsa nem függ majd továbbra is néhány tisztességtelen tettekkel vádolt hölgy tollvonásától, melyeket eddig úgy osztogattak, ahogy azt a tollak tulajdonosai jónak látták és főleg úgy, ahogy Liviu Dragnea úr akarta. De vajon ugyanilyen jó, hogy a mindennapi élet, de Románia jövője szempontjából is létfontosságú tárcák, amilyen az oktatási és az egészségügyi, továbbra is olyan emberektől függnek majd, akik júniustól mostanáig, vagyis amióta hatalomra került a román szociáldemokrácia új sztárja, Mihai Tudose úr által vezetett kormány, semmit sem voltak képesek rendesen megcsinálni?

Attól tartok, nagyon hamar rájövünk majd, hogy a legkisebb különbség sincs Dragnea és Tudose között. Vagyis az egyik kutya, a másik eb. Ennek első bizonyítékát már ma (október 13-án – a szerk.) megkapjuk, amikor megtudjuk (közben meg is tudtuk – a szerk.), hogy kik töltik majd be azokat a miniszteri állásokat, melyek azután ürültek meg, hogy a PSD-s főnökök majdnem egymás torkának ugrottak.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Hirdetés