Spontán sztrájkba léptek a nagyváradi közlekedési vállalat alkalmazottai

A villamosok és buszok nem indultak el, a városban káosz uralkodik. Az ok: az alkalmazottak jelentős béremelést követelnek.
Hirdetés

Megbénult Nagyváradon a közlekedés, miután hajnali fél ötkor spontán sztrájkba léptek a Helyi Közlekedési Vállalat (NHKV) alkalmazottai.

A béremelést követelő villamos- és buszvezetők nem álltak munkába, így egyetlen szerelvény és busz sem gördült ki a remízből, illetve a garázsból.

A sztrájkoló alkalmazottak azt követelik, hogy havi bérüket emeljék fel 3000 lejre, 15 lejes étkezési utalványokat akarnak, 15 százalékos stresszpótlékot, és azt is követelik, hogy a hétvégén ledolgozott munkaórákat duplán fizessék.

A mintegy 120 sztrájkoló alkalmazott szerint egy buszvezető jelenleg 2019 lejt keres, ami annyit jelent, hogy mintegy 1800 lejt vihet haza havonta. A tiltakozók szerint a cég csupán két százalékos béremelést ajánlott, emellett a szabadság időtartamát is megcsonkíthatják bizonyos feltételek mellett.

A sztrájk hírére a helyszínre érkezett Ilie Bolojan polgármester is, de csak annyit tudott mondani, hogy ő semmit sem tud ígérni.

Az NHKV-nél éppen három hete kezdődött el a béralku a szakszervezet és a cégvezetés között.

Hirdetés

Viorel Mircea Pop, a cég új vezérigazgatója – akit nemrég neveztek ki Csuzi István helyére, aki májusban vette át a közlekedési vállalat irányítását Abu Dzabiban – szerint folytatni kívánják a tárgyalásokat.

Mint elmondta, jelenleg a hétvégi munkát 50 százalékos pótlékkal honorálják, illetve 20 százalékos pótlék is jár a szolgálati idő függvényében.

Emellett októbertől 11 helyett 12 lejre növelték az alkalmazottaknak biztosított étkezési utalványok értékét, ezeket novembertől kapják meg.

Hirdetés