Interneten toboroznak a magyar megemlékezés „ellensúlyozására” az aradi román szélsőségesek

A soviniszta Új Jobboldal magyarellenes demonstrációt szervez az aradi vértanúk emléknapjára.
Hirdetés

Az interneten, a Facebook közösségi hálón toborozza a szimpatizánsokat a magyargyűlölő Új Jobboldal (Noua Dreaptă) az október 6-i megemlékezésekre – írja a Nyugati Jelen.

A szélsőségesen nacionalista román párt helyi szervezete, Angel Popescu elnökkel az élen, még egy eseményt is létrehozott, melynek címe (szabad fordításban) „A háborús bűnösökről ne nálunk emlékezzetek meg!” (Criminalii de război, nu-i comemorați la noi!”). A felhívásban arra buzdítják a románokat, hogy legyenek patrióták, nacionalisták és jelenjenek meg október 6-án, 10.30 órai kezdettel a Hegyalja téri ortodox katedrálisnál, ahol „megemlékeznek a magyar katonák által 1848–49-ben meggyilkolt 40 000 románról”. A kezdeményezők egy 20 méteres román zászlót is magukkal visznek, üzenik.

Popescuék néhány alkalommal március 15-én is randalíroztak, egyszer meggyújtottak egy székely zászlót a Megbékélési parkban, többször tiltakoztak a Szabadság-szobor ellen, miközben nem győzték hangsúlyozni, hogy elítélik az erőszakos megnyilvánulásokat.  
 

Hirdetés