A kivándoroltak fele befektetne itthon

Ha nem dúlna a korrupció.
Hirdetés
A külföldre vándorolt román állampolgárok fele azt tervezi, hogy befektet Romániába, leginkább a turizmus és a mezőgazdaság területén. Ennek legnagyobb akadálya a korrupció – írja az Open-I Research által a RePatriot megrendelésére készült tanulmányban. 
 
„A külföldön dolgozó román állampolgárok 56 százaléka (a Nagy-Britanniában élők 69 százaléka) beruházna Romániába. A legvonzóbb területek a mezőgazdaság (38%) és a turizmus (37%), a legnagyobb akadálya pedig a korrupció” – írja a tanulmányban. A dokumentum szerint a külföldön élők legnagyobb részének (68%-ának) az a motivációja, hogy 
„ismét itthon akar lenni”.
Az emigrációban élők 43 százaléka arra számít, hogy a következő években jó irányban változnak a dolgok Romániában, 26 százalékuk úgy véli, hogy ellenkezőleg, romlani fog a helyzet. 
 
Azok közül, akik nem térnének vissza (az összes kint élő 43 százaléka), legtöbben a korrupciót (82%) és a romániai politikai osztály minőségét (70%) hozzák fel indoknak. 
 
„Sajnos, éppen azok térnének a legkevésbé vissza az országba, akik oktatásába a legtöbbet fektetett az állam: a visszatérni nem kívánók körében többségben vannak a 25 és 45 év közötti, egyetemet végzett személyek” – mutat rá a tanulmány.

Hirdetés