Arafat: Katasztrófát előztek meg a tűzoltók az idősek otthonában

Súlyosabb következményei is lehettek volna a szombati tűzesetnek, ha a tűzoltók nem lépnek fel szakszerűen. Az öregotthon tűzvédelmi engedély nélkül működött.
Hirdetés

„Nagyon súlyosnak” minősítette Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem (DSU) vezetője, hogy tűzbiztonsági engedély nélkül működött egy öregotthon, ahol mozgásukban korlátozott embereket láttak el. Arafat ezzel a szombati tűzesetre reflektált, amely során egy bukaresti idősellátó központból több mint harminc személyt kellett kimenekíteni, és egy ember életét nem tudták megmenteni a tűzoltók.

A vasárnap Botoşani-ban tartózkodó belügyi államtitkár kijelentette: a szombaton végrehajtott beavatkozásukért elismerés illeti a tűzoltókat, mert gyors közbelépésük nélkül „katasztrófa” történhetett volna az idősek otthonában.

Arafat elmondta: a kérdéses bukaresti ingatlan eredetileg lakóháznak épült, majd ifjúsági szállóvá alakították, és ez év szeptemberében ismét megváltoztatták rendeltetését: öregotthont létesítettek benne, anélkül, hogy beszerezték volna a katasztrófavédelemtől a szükséges tűzbiztonsági engedélyeket. „Nagyon súlyos, hogy az ISU szakvéleményének kikérése, az engedély beszerzése nélkül helyezzen el valaki egy ilyen helyen mozgásukban korlátozott időseket, akik önállóan ki se tudnak menekülni” – vélekedett Arafat.

A tűz szombat reggel ütött ki a bukaresti öregotthonban. Több mint harminc személyt ki kellett menekíteni, 19-en füstmérgezéssel kerültek kórházba, egy személy meghalt.

Hirdetés