Tarr Béla nyitja a cannes-i filmek kolozsvári fesztiválját

A Kossuth-díjas filmrendező utolsó filmjének levetítése után közönségtalálkozóra kerül sor.
Hirdetés

Október 13–15. között második alkalommal szervezik meg Kolozsváron a Les Films de Cannes à Cluj-Napoca nevű filmfesztivált a Győzelem (Victoria) moziban, mely a Cannes-i Filmfesztivál versenyprogramjából ad ízelítőt. Míg a tavaly Alain Guiraudie francia rendező volt az esemény díszmeghívottja, addig idén Tarr Béla Kossuth-díjas magyar filmrendezőt és forgatókönyvírót hívták meg Kolozsvárra. Október 13-án 19:30-tól vetítik A torinói ló című 2011-es filmjét, mely – saját bevallása szerint – az utolsó alkotása. A vetítést követően közönségtalálkozóra kerül sor, melynek moderátora Doru Pop  egyetemi tanár.

A torinói ló számos elismerésben részesült, elnyerte például a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál nagydíját és FIPRESCI-díjat is.

Tarr Bélát a kortárs filmművészet egyik legeredetibb alkotójaként tartják számon. 16 évesen kezdett filmezni, 22 évesen készítette első nagyjátékfilmjét Családi tűzfészek címmel. Tarrt első filmje bemutatása után felvették a Budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolára (ma Színház- és Filmművészeti Egyetem), ahol 1981-ben végzett. Két filmjének is Cannesban volt a világpremierje. 1982-ben a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál különdíját nyerte el Panelkapcsolat című filmjével.

A Les Films de Cannes à Cluj-Napoca programja elérhető a filmfesztivál honlapján és Facebook-oldalán. A fesztivált egyébként a svéd Ruben Östlund The Square / A négyzet című filmje zárja, mely a 70. cannes-i fesztiválon megnyerte az Arany Pálmát. A film a kortárs művészet körüli képmutató világot és az individualista elitet fekete humorral mutatja be, és fityiszt mutat a politikai korrektségnek.

A cannes-i filmeket felvonultató filmfesztivált egyébként Bukarestben, Brassóban, Nagyszebenben, Temesváron, Jászvásáron, Aradon és Szucsáván is megszervezik.

Hirdetés