A román parlamentben nyugtatgatta a kedélyeket a bukaresti ukrán nagykövet

Szó sincs arról, hogy kisebbségellenes lenne az új ukrán oktatási törvény!
Hirdetés

Egyetlen kisebbségi tannyelvű iskola sem fog bezárni Ukrajnában, és a tanárok sem fogják elveszíteni állásukat – ígérte a román parlamentben felszólaló ukrán nagykövet kedden.

Oleksandr Bankov kedden találkozott az ukrán oktatási törvény miatt megalakult parlamenti küldöttséggel, azt követően, hogy Petro Porosenko, Ukrajna elnöke kihirdette a kisebbségek anyanyelvi oktatáshoz való jogát korlátozó jogszabályt – tájékoztat az Agerpres.

„Nincs itt szó az iskolák bezárásáról.

Egyetlen iskola sem zár be Ukrajnában, ahol kisebbségek nyelvén folyik jelenleg az oktatás, nem csak a román kisebbségről van szó, hanem minden, Ukrajna területén jelen lévő kisebbségről” – mondta Bankov.

Az ukrán nagykövet meglehetősen sajátságos „érvekkel” igyekezett megnyugtatni a román honatyákat. „Nincs szó arról sem, hogy menesztenek tanárokat, akik most románul tanítanak és nem tudnak ukránul oktatni. A szóban forgó törvény előírja, hogy a tanügyminisztérium költségén a kisebbségek nyelvén oktató tanárok

szakmai képzőprogramokon fognak részt venni, hogy ukránul is taníthassanak”

– mondta a diplomata.

Hirdetés

Oleksandr Bankov kifejtette, hogy a szeptember 5-én elfogadott és 25-én kihirdetett törvény nem kizárólag a kisebbségekkel foglalkozik, hanem „nagyon komplex és globális reformot” vezet be az ukrajnai oktatási rendszerben. Hozzátette,

az ukrán tannyelvű oktatást ötödik osztálytól írja elő az új jogszabály,

amelyet fokozatosan fognak gyakorlatba ültetni.

A nagykövet ugyanakkor kifejtette, „türelmetlenül várja” Liviu Pop román tanügyminiszter ukrajnai látogatását, hogy „közös megoldásokat találjanak és továbbra is támogassák a román nyelvet és kultúrát Ukrajna területén”.

Ukrajna kész figyelembe venni a nemzetközi szakértői véleményeket
Ukrajnába látogat a román parlamenti küldöttség, miután Petro Porosenko ukrán államfő aláírta az új oktatási törvényt – ez a döntés született meg a vitatott jogszabály miatt megalakult delegáció és Oleksandr Bankov, Ukrajna bukaresti nagykövete között lezajlott keddi találkozón.
„Készek vagyunk kielemezni azokat a rendelkezéseket, amelyek aggodalommal töltik el a szomszédos és partneri országokat, oly módon, hogy figyelembe vegyük a szakemberek következtetéseit, amelyek nyomán Ukrajna is esetleg megtesz vagy nem tesz meg bizonyos lépéseket” – mondta Oleksandr Bankov, hozzátéve, hogy várják a nemzetközi jogi szakértők véleményét, akik a kisebbségi nyelvek európai chartája és a nemzeti kisebbségek védelmének keretegyezményét is figyelembe veszik az elemzés során.
„Jelenlegi formájában a törvény, ahogy azt 7. cikkelye előírja, csak egy vagy több tantárgy tanulását teszi lehetővé az illető kisebbség nyelvén. (…) Itt a tanügyminisztériumok közti megbeszélésre van szükség, egy közös megközelítés érdekében” – tette hozzá a nagykövet.

Hirdetés