Egykori hírszerző: a SRI garázdálkodik a politikában és a médiában

Daniel Dragomir egykori SRI-ezredes állításai sokkolták a parlamenti szakbizottságot.
Hirdetés

Bizonyítékokat mutatott be Daniel Dragomir egykori SRI-ezredes a hírszerzés tevékenységét felügyelő parlamenti bizottságnak arra vonatkozóan, hogy 2009-től kezdve öt éven át hogyan hallgattak le politikusokat, üzletembereket, újságírókat arra hivatkozva, hogy nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek.

A keddi meghallgatás után Claudiu Manda, a testület elnöke azt mondta: több kérdést még egyszer feltettek Dragomirnak, mivel

a bizottság tagjait sokkolták a részletek,

többek között az, hogy a volt ezredes szerint a SRI állt a képviselőház egyik korábbi elnöke mögött, míg mások ellen a titkosszolgálat közbenjárására indított vizsgálatot a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A bizottság azért hallgatta meg Dragomirt, hogy megpróbálja megérteni, hogyan zajlottak a dolgok pár évvel ezelőtt ezen a területen: a lehallgatási engedélyetek hat hónapra kapta a SRI, de háromhavonta meghosszabbították, így akár öt évig is elhúzódhattak a lehallgatások. Ezt követően a SRI kérésre átadta ezeket az adatokat a DNA-nak, amely aztán felhasználta a bűnvádi eljárás során.

A volt SRI-tiszt tanácsokat is adott a bizottság tagjainak arra vonatkozóan, hogy milyen irányba induljanak, ha meg akarják ismerni az általa mondottak részleteit. Átadott egy 65 nevet tartalmazó listát, akiket szerinte eredményesen lehet meghallgatni a parlamenti bizottságban. Manda szerint a listán aktív és már nem aktív SRI-tisztek, újságírók, politikusok, üzletemberek neve szerepel.

Claudiu Manda szerdán elmondta: a Dragomir által átadott listán 11 egykori és jelenlegi SRI-tiszt, 13 üzletember, 11 médiabeli személy, 12 igazságügyben dolgozó személy, 15 politikus és három, a közigazgatásban dolgozó személy neve szerepel. A testületi elnök azt mondja, miután befejezik Dragomir meghallgatását, eldöntik, kit hívnak be a bizottságba meghallgatásra.

Dragomir arra is mondott példát, hogy a SRI vezetőségében ülők hogyan jelölték meg a célpontszemélyeket akik ellen aztán a titkosszolgálat és DNA vizsgálatot indított.

„Sokkoltak a nevek. Az a személy, akiről Dragomir azt állította – és ezt bizonyítani is fogja –, hogy támogatást kapott bizonyos SRI-alkalmazottaktól, a képviselőház egyik volt elnöke. Beszélt

SRI-vezetőkről, akik a médiát használták fel, hogy politikusokat támogassanak.

Erre is mondott példát, nevet. Várjuk, hogy a következő meghallgatáson bizonyítékokat hozzon” – Claudiu Manda.

Hirdetés

Dragomir meghallgatása a SRI-t felügyelő parlamenti bizottságban a jövő héten, kedden folytatódik.

Daniel Dragomir néhány nappal ezelőtt beszélt az egyik televízióban a SRI és a DNA összefonódásáról és a lehallgatásokról.

Florian Coldea, a SRI volt igazgatóhelyettese határozottan cáfolta Dragomir vádjait.

Az év elején a Bírák Romániai Szövetsége (UNJR) közzétett egy dokumentumot, amely közvetlenül bizonyítja, hogy több titkosszolgálat, különösen a SRI éveken át aktívan és közvetlenül részt vett a korrupcióellenes bűnüldöző szervek munkájában.

Daniel Dragomir egyébként a Laura Codruţa Kövesi DNA-főügyész elleni kémkedés miatt kirobbant Black Cube-botrány kulcsfigurája, vádpontok hosszú sora miatt indult ellene bűnvádi eljárás.

Hirdetés