Az Európai Bizottság tényleg komolyan gondolja a román schengeni tagságot

Julian King biztonsági unióért felelős biztos is úgy véli, a schengeni övezet jobb hely lenne, ha Románia is a tagja lenne.
Hirdetés

Minden országnak előnyére válna, ha Románia a schengeni övezethez tartozna – jelentette ki Julian King biztonsági unióért felelős EU-biztos hétfőn, miután találkozott Tudorel Toader igazságügyi miniszterrel.

A Romániába látogató Julian King újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: Tudorel Toaderrel nem beszélt Románia schengeni csatlakozásáról, erre a Carmen Dan belügyminiszterrel lefolytatandó tárgyaláson fog sor kerülni. Ugyanakkor azt mondta: akárcsak Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, maga is azt vallja, hogy „a schengeni övezet erősebb lenne és minden ország nyerne abból, ha Románia Schengen-tagállam lenne”.

King elmondta: a román igazságügyi miniszterrel olyan témákat érintettek, mint a terrorizmus elhárítása, a kiberbűnözés és szervezett bűnözés visszaszorítása.

„Romániát közvetlenül nem érte terrorcselekmény, de más országokban román állampolgárok is áldozatául estek a merényleteknek. Ezek a megpróbáltatások mindannyiunkat sújtanak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy nagyon jól dolgozzuk ki az együttműködést ezeken a területeken” – mondta a biztonsági unióért felelős biztos.

Hirdetés