Tisztázásra szorul néhány kérdés az Apáczai megszüntetett művészeti osztályainak ügyében

A Diszkriminációellenes Tanács megállapította, hogy a Kolozs megyei főtanfelügyelő hátrányosan különbözteti meg a magyar diákokat, mégsem történik előrelépés az ügyben.
Hirdetés

A kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum képzőművészeti tagozatának megszüntetése ügyében juttatott el közleményt szerkesztőségünkhöz a szülők jogi tanácsadását vállaló kolozsvári AGFI csoport (Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért /Advocacy Group for Freedom of Identity).

Ebben rámutatnak: annak ellenére, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács (ODT) világosan megállapította a magyar gyermekeket ért diszkrimináció tényét, Valentin Claudiu Cuibuș Kolozs megyei főtanfelügyelő ignorálható „véleménynek” tartja a döntést. Mindeközben az Oktatási Minisztérium mind a mai napig válaszra sem méltatta az osztályt kérvényező szülőket.

A sajtóban és személyes találkozókon Valentin Claudiu Cuibuș többízben azzal érvelt, hogy azért nem indulhat el a magyar tannyelvű képzőművészeti osztály, mert

ő nem fog többet adni a magyar, mint a román gyerekeknek.

A főtanfelügyelő másik megtévesztő érve az volt, hogy mivel az Apáczainak egy 4. osztálya van, ő nem hagyhat jóvá két 5. osztályt, mert akkor máshol kéne megszüntetnie egy osztályt. Ennek a kijelentésnek a valótlanságát világosan megállapította az ODT. Mégis, a Romulus Ladea iskola, amelynek nincs 4. osztálya, ahhoz hogy 5. osztályokat indíthasson, nem teszi szükségessé az osztályszám csökkentését valamely más román iskolában – áll a közleményben.

Az AGFI csoport felszólítja a főtanfelügyelőt, hogy tisztázza az alábbi kérdéseket:

  • A 2018-2019-es tanévre hány főben fogja önkényesen megállapítani az osztályindításhoz szükséges minimális gyereklétszámot Kolozs megyében?  A törvény értelmében 12 gyerekkel indítható egy osztály. Tavaly 16 jelentkező ellenére sem hagyták jóvá a magyar képzőművészeti osztályt, miközben a románt 18 jelentkezővel engedélyezték.
     
  • Miként kívánja a megye 5. osztályos magyar gyerekei számára elérhetővé tenni a román gyerekek számára ma is elérhető anyanyelvű képzőművészeti oktatást?

Hirdetés