Annyi a tiltakozás Ukrajna-ügyben, hogy alig bírjuk követni

A román parlament képviselőházának külügyi bizottsága, a FUEN, európai parlamenti képviselők – rendesen kiverte a biztosítékot az új ukrán oktatási törvény.
Hirdetés

Nyilatkozatot fogadott el a képviselőház külügyi bizottsága az új ukrán oktatási törvény kapcsán, amelyben felhívják a figyelmet a jogszabály kisebbségellenes voltára, és felhívást intéznek Petro Porosenko ukrán elnökhöz, hogy küldje vissza a tervezetet a Legfelsőbb Tanácsnak felölvizsgálás céljából.

„Minden Európában élő kisebbségnek joga van ahhoz, hogy anyanyelvén tanulhasson, és

ettől a jogától nem lehet megfosztani nemzeti közösségeinket, még Ukrajnában sem,

hiszen ez alapvető emberi jog” – fejtette ki Biró Rozália, az RMDSZ Bihar megyei parlamenti képviselője, a képviselőház külügyi bizottságnak elnöke.

A nyilatkozat kitér arra, hogy Románia minden nemzetközi fórumon támogatja Ukrajna közeledését az EU-hoz, és emlékeztet arra, hogy Románia az EU első tagállamaként ratifikálta az Európai Unió és Ukrajna által kötött társulási megállapodást. Ez pedig „a közös európai értékek betartására kötelezi az országot”. Ugyanakkor

kezdeményezik egy román és ukrán törvényhozókból összeállított küldöttség létrehozását,

amely javaslatokat tesz a törvény jobbítására. A nyilatkozat megerősíti azt is, hogy Románia továbbra is határozottan támogatja Ukrajna EU-hoz való közeledését.

Biró Rozália elmondta, hogy a szakbizottsági ülésen elfogadott nyilatkozattervezetet más szakbizottságban is megtárgyalják, valamint a parlamenti frakciók is megvitatják, majd a véleményezések és a javaslatok beérkezését követően a parlament plénuma elé terjesztik.

Vincze Lóránd, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke szerint többek közt az Ukrajnában történtek is

megerősítik őket abban, hogy szükség van a Minority SafePack kezdeményezésre.

Hirdetés

Az Európai Parlament Kisebbségi Intergroupjának strasbourgi ülésén a csoport társelnökei bejelentették, levélben fordulnak Petro Porosenko ukrán elnökhöz, amelyben azt kérik tőle, ne hirdesse ki az oktatási törvény kisebbségeket súlyosan érintő módosításait. A FUEN szintén levelet intézett Ukrajna elnökéhez, amelyben kéri, hogy ne ratifikálja a tanügyi törvény módosítását.

Mindeközben – Bocskor Andrea kárpátaljai származású fideszes EP-képviselő kezdeményezésére –

az Európai Parlament 37 képviselője  közösen intézett felhívást az ukrán elnökhöz,

amelyben aggodalmukat fejezik ki az oktatási törvény miatt.

A nemrégiben elfogadott jogszabály az ukrajnai nemzetiségi iskolák, a mintegy 120 román, 100 magyar, 5 lengyel tannyelvű iskola felszámolásához vezet. A törvény az ország lakosságának mintegy 20%-át kitevő nemzeti kisebbségeket megfosztja az oktatás nyelvének szabad megválasztásától, attól az alapvető joguktól, hogy anyanyelven tanuljanak – áll a nyilatkozatban, amelyet magyar, román, lengyel, szlovák és bolgár képviselők közösen írtak alá.

Hirdetés