Kipusztultak a halak a kigyulladt gyár melletti patakban

A súlyosan szennyező füst szerencsére magasan oszlott szét.
Hirdetés
Súlyos környezeti károkat okozott Erdélyben egy szászvárosi festékgyárban kedden keletkezett tűz. Az Orastioara- és Városvíz-patakba jutott mérgező anyagok teljesen elpusztították a patakok élővilágát, és a Marosban is halpusztulást idéztek elő – közölte szerdán az Agerpres hírügynökség.
 
A festékekhez, kozmetikumokhoz alapként olajat előállító gyárban kedden délután történt robbanás, melynek következtében egy munkás súlyosan megsérült, és tűz ütött ki. Hunyad, Fehér, Szeben, Temes és Gorj megye ötven tűzoltója 12 tűzoltóautóval húsz órán át küzdött a lángokkal, míg sikerült eloltani a tüzet, mely a festékgyár telephelyén 5000 négyzetméteres felületre terjedt ki. 
 
A légkörbe került mérgező füst miatt kedd este a hatóságok evakuálták a lakókat a közeli tömbházakból. Mintegy 360 személynek kellett a távolabb lakó rokonainál, ismerőseinél menedéket keresni, vagy egy – a hatóságok által kijelölt – sportcsarnokban éjszakázni.
 
Szép Róbert, a Környezetvédelmi Őrség helyettes vezetője az Agerpres hírügynökségnek elmondta: a légköri viszonyok miatt a mérgező füst nagy magasságokban oszlott szét, így nem veszélyeztette a lakosság egészségét, az Orastioara és a Városvíz patakokban azonban teljesen elpusztult az élővilág. A szennyezett vízből a Marosba is jutott, a Városvíz-patak Szászvárostól három kilométerre ömlik a folyóba.
 
A Romániai Vizek Országos Adminisztrációja úszó torlaszokkal próbálta megfékezni az Orastioara-patakba jutott mérgező anyagokat, de ezek egy része feloldódott a patakvízben, és a Városvíz-patakba, majd a Marosba jutott. 
 
A szakemberek a Városvíz-patakon és mintegy húsz kilométerrel alább a Maroson is úszó gátakat építettek a vízbe jutott szerves anyagok kiszűrésére. Amint az Agerpres hírügynökség fogalmazott: reményeik szerint a gátak az elkövetkező órákban teljesen megakadályozzák a mérgező anyagok továbbterjedését.

Hirdetés