Hurrá: rekordot dönthet a burgonyatermés Kovászna megyében

Persze így eladni sem lehet magas áron.
Hirdetés

Rekord burgonyatermésre számítanak idén Kovászna megyében. A szakértők becslései szerint átlagosan 28 tonna krumplit szedhetnek fel a gazdák hektáronként.

A Kovászna megyei mezőgazdasági igazgatóság vezetője, Könczei Csaba kedden azt nyilatkozta, eddig a földek 45 százalékáról gyűjtötték be a burgonyát, és a becsült termés jelentősen felülmúlja a sokévi átlagot.

Könczei szerint egész évben kedvezett az időjárás a burgonyának, de a tavaszi esőzések miatt jó termést biztosítottak az őszi és tavaszi szalmásgabonák is. Krumpliból a sokévi átlag 20-21 tonna hektáronként, de idén 28 tonna is termett átlagosan egy hektáron.

Az idézett forrás szerint idén 13.873 hektáron vetettek krumplit a Kovászna megyei gazdák, ez mintegy 2.000 hektárral több, mint az előző években.

A szakember szerint a jó termés hátulütője, hogy nagyon olcsón tudják értékesíteni a termelők a krumplit, épp hogy fedezni fogja a bevétel a költségeket. Jelenleg is 35-40 banis kilónkénti áron tudják eladni a krumplit, amivel éppen csak fedezik a termelési költségeket.

Hirdetés

Az igazgató elmondta, Kovászna megyében a megtermelt mennyiségnek csupán egyharmadát tudják elraktározni megfelelő körülmények között.

Könczei véleménye szerint a Kovászna megyei termelőknek a vetőburgonya termesztésére kellene szakosodniuk a következő években, ugyanis ezt jobb áron tudják értékesíteni a piacon.

Hirdetés