Tüntettek Bukarestben és Kolozsváron Verespatakért

Mert a román kormány megtorpedózná Verespatak UNESCO-védettségét.
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, a kormány vissza akarja vonni a Verespatak UNESCO-védettségét kérő román beadványt, mivel az akadályozná az aranykészletek kitermelését. A bejelentéssel Mihai Tudose miniszterelnök állt elő kedden este.

A bejelentés hatására Bukarestben körülbelül 200 tüntető vonult fel a Győzelem téren péntek este. „Pontosan négy évvel a 2013-as tüntetések után ismét utcára vonulunk, hogy határozottan tiltakozzunk a Tudose-kormány azon próbálkozása ellen, hogy mindent elvegyenek, amit az évek során elértünk Verespatak és a korrupcióellenes harc terén”, áll a Mentsétek meg Verespatakot kampány nyilatkozatában.

Eugen David, az Albus Maior Egyesület elnöke kijelentette: „Üzenem Mihai Tudosénak, amint Pontának, Băsescunak, Tăriceanunak és bárkinek mondtam, akik tönkre akarják tenni közösségünket: nem fogjuk elhagyni házainkat, telkeinket, hogy helyet adjunk a ciánnak és a ti meggazdagodásotoknak!”

A civil aktivisták Kolozsváron is reagáltak a bejelentésre: a közösségi hálózatokon futtatott mozgósítás nyomán péntek este körülbelül 200 személy jelent meg a Főterén, egy nem engedélyezett tüntetés keretében.

A tüntetők bannerekkel, zászlókkal vonultak fel és hangot adtak nemtetszésüknek. Amint az ilyenkor szokás, a kormány és Mihai Tudose miniszterelnök lemondását is követelték. Például ilyen szlogenekkel: „Nem hagyjuk Verespatakot!”, „Verespatakot az UNESCO-ba!”, „Mentsétek meg Verespatakot!”, „Kultúrát akarunk, nem ciánt!”, „Le a kormánnyal!” stb.

Hirdetés

A tüntetők tettek egy kört Kolozsvár utcáin, majd visszatértek a Főtérre. „Már nem bízunk a politikusokban. Reméltük, hogy Verespatak ügye lezárult, de úgy tűnik, épp a fordítottja történik. Verespatak UNESCO-védettsége rendkívül fontos, erre mit tesz a miniszterelnök? Ilyen még soha nem történt: vissza akarja vonni. A miniszterelnöknek mennie kell. Kérjük a lemondását, és a kormányét is”, jelentette ki az egyik tüntető.

Néhány személy Temesváron is utcára vonult péntek este.

Hirdetés