Csíksomlyói „El Caminót” terveznek

Zarándokutat építene ki a Hargita megyei tanács, megkönnyítendő a gyalogos búcsújárók dolgát.
Hirdetés

Az El Camino mintájára zarándokút kiépítését támogatja a Hargita megyei tanács a csíksomlyói búcsúra érkező zarándokok számára.
Hargita megye tanácselnökének kabinetvezetője, Barabás Csaba, aki nemrég tette meg a Santiago de Compostelába vezető zarándoklatot, az Agerpres hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy több olyan útvonal kiépítésének kezdtek neki, amely a Mária-út részét képezi.

Hargita megyében jelenleg öt útvonal vezet Csíksomlyóra, azonban ezek nincsenek teljes hosszukban kijelölve. A Mária-út koordinátorával, Molnár Sándorral egyeztetve abban állapodtak meg, hogy egy útvonalat a megyei tanács építene meg a helyi önkormányzatok, parókiák és civil szervezetek közreműködésével.

A kezdeményezők célja, hogy a csíksomlyói pünkösdi búcsún részt vevő személyek az utolsó 100 kilométert gyalogosan tehessék meg az újonnan kialakított útvonalon.

„A spanyolországi El Camino de Santiago egy rendkívül népszerű zarándokút, tavaly 278 041 zarándok járta végig. A zarándoklat egy hónapig tart. Ami a csíksomlyói zarándoklatot illeti, évente egy hétvége alatt 250-300 000 személy látogat el ide. Hargita megye tanácsa azt szeretné, hogy az öt útvonalból egyet teljesen kiépítsenek, és a jövő évi búcsú idején minél több személy járja végig az útvonalat” – magyarázta Barabás Csaba.

A zarándokút kiépítése nemcsak az útvonal kijelöléséből állna, hanem a parókiák és a helyiek szállást is biztosítanának, valamint „zarándok útleveleket” is adnának az El Camino-i zarándoklat mintájára, amelyeket lepecsételnek bizonyos ellenőrzőpontoknál és útbaigazítják a zarándokokat.

Hirdetés

Borboly Csaba megyei elnök szerint az útvonal kiépítése nem csupán vallási és kulturális szempontból lenne fontos, hanem gazdasági potenciált is lát benne, hiszen nőhetne a vendégéjszakák száma, de a régió turisztikai látnivalóit is népszerűsíthetnék ezáltal.

Jelenleg a csíksomlyói búcsúra érkező zarándokok jelentős része gépkocsival, autóbusszal vagy vonattal érkezik a helyszínre, egyelőre kevesen választják a gyalogos zarándoklatot.

Hirdetés