Közeleg az iskolakezdés, jönnek a változások

És nem is akármilyenek. Kedves diákok (és nem csak), ez várhat rátok, ha Liviu Pop oktatási miniszter megint nekidurálja magát.
Hirdetés

A korszakalkotó változások elképzelései az oktatási minisztérium társadalmi párbeszéd bizottságának ülésén kerültek terítékre. Miről is van szó?

Először is: a minisztérium elképzelése szerint 2018-tól minden vizsgát – legyen az országos felmérő, igazgatói versenyvizsga, véglegesítő vizsga, címzetes tanári vizsga –

online fognak kijavítani a kijelölt szakemberek. Akár otthonról. 

Igen ám, de a szülők képviselői nem értenek egyet a gondolattal. „Mi, mint a szülők képvizelői, nem értük egyet ezzel az elbírálási módszerrel, ugyanis nincs rá intézményi keret”, jelentette ki Eugen Ilea, a Szülői Bizottságok Szövetségének alelnöke.

A diákok sem igazán tapsolnak az ötletnek: „Garanciákat kérünk arra vonatkozóan, hogy az online applikáció útján történő felmérések a maximális biztonsági feltételek mellett zajlanak majd, illetve, hogy az elbírálás objektivitása és méltányossága nem sérül”, nyilatkozta Alexandru Manda, a Konstancai Diákszövetség elnöke.

Az oktatási minisztérium egyetlen képviselője sem nyilatkozott eddig az ügyben, várhatóan hivatalos közleményt bocsátanak majd ki.

Másodsorban: a tervek szerint a szóbeli érettségi vizsgákat jövő évtől februárban bonyolítanák le.

Ez a kezdeményezés a diákok képviselői részéről érkezett. Az ok: kevesebb vizsga esne a nyári kánikula-időszakra, és a vizsgázóknak több idejük lenne felkészülni az írásbeli vizsgákra.

Hirdetés

A tervezett menetrend szerint, az érettségizők jövő év január 29. és február 2. között iratkozhatnak be, a nyelvi, digitális és idegennyelvi kompetenciákat felmérő vizsgák pedig február 12. és 22.között zajlanak majd.

A három írásbeli vizsgára 2018. Június 25. És 28. Között kerül sor, július 4-én nyilvánosságra hozzák az első eredményeket, az óvásokat követően pedig július 9-én teszik közzé a végleges eredményeket.

Nos, ezek az elképzelések. Hogy mi lesz belőlük, egyelőre nem tudni. Bár, igazság szerint tornatankönyvről sem álmodott senki, Liviu Pop oktatási miniszteren kívül. Aztán mégis lett.

Hirdetés