Egymillió eurónyi értéket lopott össze Franciaországban egy romániai klán

Jól menő zsebtolvaj-hálózatot működtettek Disneylandben.
Hirdetés

Egy dél-romániai romaklán által Párizsban létrehozott zsebtolvajhálózat tagjai ellen indul bírósági eljárás Franciaországban kedden – írja a News.ro hírügynökség.

A francia hatóságok összesen tizenkét személy, hét nő és öt férfi – akik közül tízen ugyanannak a romaklánnak a tagjai – ellen indítottak eljárást, és egy Meaux-beli bíróság dönt majd az ügyükben.

A vád szerint a csoport tajgai a 2014-2016-os időszakban összesen mintegy egymillió euró értékben loptak el különböző javakat a Párizs melletti Disneylandbe látogató turistáktól.

A csoport tagjait többek között bűnszervezet tagjaként elkövetett lopással, bűnpártolással, pénzmosással és 15 év alatti kiskorú nevelésének elhanyagolásával vádolják.

A nyomozás még 2015-ben indult, amikor a francia hatóságoknak feltűnt, hogy Disneyland közelében és az RER helyi érdekű vasúthálózaton ugrásszerűen megnőtt a fiatal korú romák által elkövetett lopások száma.

A kiskorúak fényes nappal követték el a bűncselekményüket: egyikük elterelte az áldozat figyelmét, egy másik ellopta az értékeit, egy harmadik pedig eltüntette azokat.

A tolvajok a pénz mellett telefonokat és ékszereket is loptak.

A rendőrség hiába vette őrizetbe az elkövetőket, mivel azok rendszerint hamis személyazonosságot adtak meg, nem vallottak a szüleikre, miután pedig gyermekotthonokban helyezték el őket, rendszerint megszöktek, és visszatértek korábbi „foglalkozásukhoz.”

Hirdetés

A hatóságok végül 2016 februárjában számolták fel a hálózatot.

A bűnszervezet élén az 57 éves, craiovai Marian Tinca és annak 51 éves felesége, Maria Iamandita állt.

Előbbi irányította a tolvajhálózatot, utóbbi pedig az összegyűlt pénzt utalta tovább Romániába, ahol a klán ott élő tagjai lakásokba, telkekbe és gépkocsikba fektették az összeget,

A banda 12 és 17 év közötti tagjai ellen már ítélet született a kiskorúak ügyeiben illetékes bíróságon. Egyikük, egy lány akár napi 500 és 800 euró közötti összeget is képes volt összelopni. Összesen 48 rendbeli lopás miatt jártak el ellene.

Az ügyben egy helybéli szállodatulajdonos és egy kínai származású restaurátor is a vádlottak padjára kerül, ők vették át megőrzésre a pénzt.

A vádlottak némelyike akár 30 éves börtönbüntetést is kaphat.
 

Hirdetés