Óriási robbantásokat tervezett a Barcelona melletti terroristasejt

A véletlenül felrobbant alcanari házban a rendőrség 120 butángázpalackot talált.
Hirdetés
Eredetileg nagyobb szabású, pokolgépes merényletet készültek elkövetni a barcelonai és a cambrilsi merényletekért felelős terroristasejt tagjai – ismerte be a spanyol központi büntetőbíróságon (Audiencia Nacional) tett vallomásában az egyik őrizetbe vett tag.
 
Ezt a csütörtök délutáni barcelonai gázolásos merénylet előtti éjszaka, az alcanari házrobbanásban megsérült, majd azt követően negyedikként őrizetbe vett Mohamed Houli Chemlal (a fenti képen) erősítette meg a bíróságon. Chemlal helyi idő szerint kedd reggel, a további három gyanúsítottal együtt érkezett meg a központi büntetőbíróságra.
 
Bírósági források szerint Houli egy órán keresztül beszélgetett az ügyben eljáró Fernando Andreu bíróval, akinek minden kérdésére válaszolt, és megerősítette azt, amit korábban a katalán rendőrségnek is mondott: a csoport eredetileg egy nagyobb szabású, pokolgépes merényletet készült elkövetni, valamint 
 

azonosította a sejt összes tagját. 

Az ügyészség később kezdeményezte az őrizetbe vett négy személy előzetes letartóztatásba helyezését, óvadék nélkül és magánzárkákba.
 
Vasárnap Josep Lluís Trapero katalán rendőrfőnök bejelentette, hogy az említett alcanari házban a rendőrség 120 butángázpalackot talált, amellyel a terrorsejt számos pokolgépes merényletet akart előkészíteni. A Barcelonától 200 kilométerre délnyugatra fekvő településen készítették elő a robbanószerkezeteket, hogy több merényletet hajtsanak végre Barcelonában – hangoztatta Trapero.
 
Csütörtök délután Barcelona központjában egy terrorista kisteherautójával gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. A merényletben 14-en haltak meg, és több mint 120-an megsebesültek, köztük sok külföldi. A gázoló kereket oldott. 
 
Nyolc órával a barcelonai merénylet után, péntekre virradóra Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el, hat civilt és egy rendőrt megsebesítettek, később egyikük meghalt. Mára mind a 12 gyanúsított vagy az igazságszolgáltatás kezén van, vagy tetteik következményeképpen megölték őket – mondta később Trapero. A 15 ember életét követelő barcelonai és cambrilsi merényletekért felelős 
 

terrorsejt négy tagját vették őrizetbe, nyolcan viszont halottak: 

öttel a rendőrség végzett Cambrilsban, ketten pedig, köztük a terrorsejt radikalizálásával vádolt Abdelbak esz-Szatti imám, a barcelonai merényletek előestéjén haltak meg a házrobbanásban, míg Junesz Abujakubot, a barcelonai gázolásos merénylet feltételezett elkövetőjét hétfőn lőtték agyon Subirats településen.

Hirdetés