Marosfőn jogokat és forrásokat követeltek a határon túli románoknak

És hogy érvényesüljön a kölcsönösség elve azoknak az országoknak az esetében, amelyeknek vannak kisebbségi közösségei Románia területén.
Hirdetés

A marosfői nyári egyetem résztvevői egy határozatot fogadtak el pénteken, amelyben kérik, hogy biztosítsanak forrásokat a határon túl élő román közösségeknek, hogy a kölcsönösség elve alapján, megőrizhessék nemzeti identitásukat – tudósít az Agerpres hírügynökség. Ugyanakkor kérik, hogy bővítsék a határon túli románokért felelős minisztérium költségvetését és tisztségjegyzékét.

A dokumentum szerint a határokon túl élő román közösségek ‘agresszív asszimilációs hatásoknak’ vannak kitéve és „nem mindenütt részesednek az európai standardoknak megfelelő nemzetiségi jogokban”, ráadásul az erre a célra létrehozott román hatóságok sem támogatják megfelelőképpen.

Kérik, hogy 100 hellyel bővítsék a határon kívül élő románok problémáival foglakozó minisztérium tisztségjegyzékét és 50 millió euróval egészítsék ki a tárca költségvetését.

Azt is kérik, hogy a kölcsönösség elve érvényesüljön a kisebbségek jogait illetően azoknak az országoknak az esetében, amelyeknek vannak kisebbségi közösségei Románia területén.

A dokumentumot elküldik az elnöki hivatalnak, a parlamentnek, a kormánynak és a pártoknak.

Hirdetés