Belügyminiszter: a rendőrök csak ne rohangáljanak nyugdíjba 47 éves koruk előtt

Ezért módosítják a vonatkozó szabályozást.
Hirdetés

Úgy módosítják a rendőrök jogállásának szabályozását, hogy ne lehessen 47 éves kor előtt nyugdíjba menni – jelentette be Carmen Dan belügyminiszter vasárnap este az Antena 3 televízióban.

A belügyminiszter kifejtette: egy 2016-ban hozott rendelet lehetővé teszi, hogy abban az esetben, ha megszűnik a posztja vagy átszervezik azt az egységet, amelyben szolgál, egy rendőr a törvényben megállapított 47 éves nyugdíjkorhatár előtt is kérheti nyugdíjazását és nyugdíjként a fizetésével egyenlő, vagy annál nagyobb összeget kap. „Nyilvánvalóan az emberek inkább a nyugdíjt választották, mintsem hogy máshol vállaljanak munkát a rendszerben” – mondta Carmen Dan.

A miniszter hozzátette: a kabinet első lépésként úgy módosította a törvényt, hogy a nyugdíjak ne haladhassák meg a fizetést, második lépésként pedig korrigálni fogja a rendőrök jogállásának szabályozását, hogy a 47 éves korhatár előtt ne lehessen nyugdíjba menni.

Eközben Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ugyancsak vasárnap este azt nyilatkozta a A televízióban, hogy a különleges nyugdíjak törvényét módosító kormányrendelettel elkerülhető, hogy két-három éven belül fennakadások legyenek a társadalombiztosítási rendszerben.

Hozzátette: a leglényegesebb módosítás az, hogy a nyugdíjak nem emelkednek annak a személynek a bérmódosulása szerint, aki a nyugdíjas helyén dolgozik.

Hirdetés

„Ma hatmilliárd lejbe, jövőre tízmilliárd lejbe kerülnek a speciális nyugdíjak, három év múlva komoly problémát jelentettek volna”- jelentette ki Dragnea.

A PSD elnöke hozzátette: a különleges nyugdíjak törvénye tavaly 12.000, idén eddig 7.000 személyt késztetett arra, hogy nyugdíjba vonuljon.

Hirdetés