Hatalmas buli zajlik Mérán

Szabályosan döng a föld a lábunk alatt, úgy ropja mindenki a nép- és világzenékre.
Hirdetés
Irdatlannagy bulikra van ma is kilátás Mérán, a Kolozsvár melletti világzenei fesztivál. Kis fesztivál, óriási hangulat – lehetne a szlogen a tegnapi nap után is, amikor előbb a mexikói Guajiro Calentano (énekese a fenti képen) állította fel a fűre telepedett közönséget már a délután közepén.
 
A sziesztából seperc alatt fiesta kerekedett a latin ritmusokra, amely hatalmas tánckavalkádba csapott át a Fanfara Transilvania erdélyi és balkáni nótáira. A magyarországi cigányzenét játszó Parno Graszt koncertje alatt pedig már akkor is döngött a föld a lábunk alatt, ha nem mi magunk táncoltunk, úgy ropta a közönség kisebb és nagyobb csoportokban.
 
 
Ma délután a Balkán-félsziget pengetősebb zenéivel ismerkedünk a szentendrei Söndörgő zenekarral. A Fonogram-díjas együttest a délszláv népzene iránti elragadtatása, kirívóan virtuóz előadásmódja Európa-szerte az egyik legnépszerűbb magyarországi együttessé tette.
 

Este nyolctól elszabadul a country:

az amerikai The Resonant Rogues szenvedélyes és derűs játékában jól megfér egymás mellett a hagyomány és innováció. Az Appalache-hegység vonós zenéjét keverik cigányzenével és New Orleans-i jazz-zel – biztat a szervezők mai közleménye.
 
Este tíztől ismét a népzene veszi át a Csűrszínpadot: a Muzsikás & Kacsó Hanga Borbála lép fel. A Muzsikás együttes Magyarország zenei nagykövete. Számos díj és kitüntetés birtokosai, 2008-ban a legrangosabb nemzetközi világzenei díjjal, a WOMEX-díjjal tüntették ki őket.
 
Koncertjük után mindenki színpadra léphet, ugyanis kezdődik a fesztivál utolsó táncháza. Zenél a Rezeda zenekar, Varga István „Kiscsipás”, Fodor Sándor „Neti”, László Csongor, Czillika György, Codoba Florin, ifj. Toni Rudolf, Berki „Árus” Béla. Részletes zenei program itt.
 

Napközben 

Addig is a Bivalymúzeumban mutatja be Méra helyi sajátosságait Varga György, a Kankalin Egyesület elnöke 12.00 és 16.00 órától. A Cifraszobában a Szarka telek udvarán dr. Tötszegi Tekla tart előadást a kalotaszegi népviseletről 14.00 és 17.00 órától. A Szarka telekben Folk kocsma és tánctanítás várja a felnőtteket, a házigazdák Muszka György és Ilona. Öttől a Jámbor zónában népmesékkel várják a felnőtteket.
 
Méra csupán 13-km-re van Kolozsvártól, könnyen megközelíthető vonattal, busszal és biciklivel is. A fesztivál ideje alatt a Kisállomástól és a Magyar Operától éjszaka is rendszeresen járnak buszok Mérára és vissza. Menetrend itt.

Hirdetés