Ismét lehet tanulni Bonchidán

Ismét azt, hogyan lehet szakszerűen műemléképületet felújítani.
Hirdetés
2017. július 30-án kezdődik a Transylvania Trust Alapítvány oktatói programja építészeknek, építőmérnököknek, tájépítészeknek, a műemléképületek restaurálásában szakosodni kívánó építőipari munkásoknak és más érdeklődőknek – írja az alapítvány mai közleménye.
 
Ez az a képzés és műhelymunka, amelynek tavalyi kiadásán például értékes régészeti felfedezéseket tettek a Bánffy-kastélyban.
 
A bonchidai Bánffy-kastélyban zajló program célja a hagyományos építőmesterségekkel kapcsolatos tudás megőrzése, használata és továbbadása interkulturális környezetben. A résztvevők külföldi és romániai szakemberektől sajátítják el a helyreállítás alapelveit és módszereit, a gyakorlati műhelyek során pedig aktívan részt vesznek a bonchidai Bánffy-kastély restaurálásában
 
A helyreállítási tábor 2017. július 30. – augusztus 13. között zajlik. A kőműves műhelyben boltozat-helyreállítást és faldíszítő technikákat, az asztalosműhelyben hagyományos régi bútorok helyreállítását lehet megtanulni. A tábor kirándulással egybekötött tanulmányúttal egészül ki, a tordai sóbánya mellett a nemrég felújított széki református templomot látogatják meg a résztvevők.
 
Az eddigi képzéseken 26 ország (többek között Románia, Albánia, Ausztrália, Brazília, Belgium, Franciaország, Magyarország, Lengyelország, Szlovénia, Svédország, Nagy-Britannia, Egyesült Államok, stb.) több mint kétezer képviselője vett részt. 

Hirdetés