Elhunyt Kántor Lajos

A kolozsvári irodalomtörténészt élete 80. évében érte a halál.
Hirdetés

Alig két héttel 80. születésnapja előtt pénteken elhunyt Kántor Lajos kolozsvári idoralomtörténész.

Halálhírét fia, Kántor László jelentette be a Facebook-on.

Kántor Lajos 1937 augusztus 7-én született Kolozsváron, haláláig ott is élt és dolgozott. Irodalomtörténész, kritikus, szerkesztő, a Korunk című kulturális havilap volt főszerkesztője.

1959-ben szerzett magyar nyelv és irodalom szakos tanári diplomát a kolozsvári Bolyai Egyetemen, doktori címet 1979-ben kapott a Babeş-Bolyai Tudányegyetemen.

Hirdetés

1959-től kezdve a Korunk irodalmi szerkesztője, 1963-tól a művészeti rovat vezetője is; a Korunk Galéria irányítója. Kritikáit, irodalmi publicisztikáját az Utunk, az Igaz Szó, A Hét, a România Literară, a Gazeta Literară, a Steaua közölte, tanulmányai a Korunk, a Nyelv- és Irodalomtudományi Közlemények, Magyarországon a Valóság, a Kortárs, az Új Írás, a Napjaink, a Tiszatáj, a Nagyvilág, az Élet és Irodalom, az Irodalomtörténeti Közlemények, Csehszlovákiában az Irodalmi Szemle, Jugoszláviában a Híd, az Új Symposion hasábjain, valamint napilapokban szerepeltek.

Az 1989-es fordulat után bekapcsolódott az RMDSZ munkájába és a Korunk főszerkesztői teendőit látta el, s megválasztották 1993-ban a MÚRE elnökének. 2013-ban a Magyar Tudományos Akadémia külső tagjává választották.

Munkásságát számos elismeréssel jutalmazták: többek között 1995-ben József Attila-díjat, 2004-ben Széchenyi-díjat, 2015-ben Magyar Örökség-díjat kapott. Elnöke volt a Kolozsvár Társaságnak.

Hirdetés