Erdogan-ellenes újságot osztogattak a kolozsvári török fesztiválon

A városháza megbírságolta a szervezőket.
Hirdetés

Tízezer lejes pénzbírságot szabott ki a kolozsvári polgármesteri hivatal a városban a hétvégén zajló Török Fesztivál szervezőire, mivel egy Erdogan-ellenes újság osztogatásával – mondja a városháza – túllépték az engedélyezett rendezvény kereteit.

A városháza vasárnapi közleménye szerint az intézmény elhatárolódik a politikai jellegű kiadványok terjesztésétől a fesztiválon. A polgármesteri hivatal felszólította a szervezőket, hogy maradjanak a rendezvény keretei között, amelyre engedélyt kaptak a városházától.

A péntektől vasárnapig a kolozsvári régi sportcsarnok előtt zajló Török Fesztiválon, amely a török kultúrát és konyhát mutatja be, szombaton minden vásárló ingyenesen megkapta a Zaman – Románia című kiadványt. A lap Recep Tayyip Erdogan török elnököt és rendszerét bíráló cikkeket tartalmaz, többek között egy, a The Washington Postban megjelent interjút Fetullah Gülen Egyesült Államokban élő török vallástudóssal, Erdogan egyik legnagyobb bírálójával, valamint olyan cikkeket, amelyek a török hatóságok által a tavalyi elbukott puccs után alkalmazott erőszakot és megtorló lépéseket ismertetik.

Az Erdogannal szemben kritikus Zaman című török lap állami ellenőrzés alá került, jelenleg kormánypárti irányultságú.

Hirdetés

A kolozsvári Török Fesztivál szervezői a Fetullah Gülenhez közeli Lumina (Fény) Alapítvány, a Tuna Alapítvány és a Spectrum Nemzetközi Iskola, a rendezvény támogatói a kolozsvári polgármesteri hivatal és a városi önkormányzat.

A szervezők nem kívántak arról beszélni, hogy miért osztogatják az Erdogant bíráló lapot a fesztivál vendégeinek.

Hirdetés