Az EU-ba behozott csempészcigaretta tíz százalékát Romániában füstölik el

Legalább valamiben első helyen van az ország az Unióban.
Hirdetés

2016-ban Romániában 4,41 milliárd szál csempészett cigarettát szívtak el, nagyjából tíz százalékát az Európai Unió területén elhasznált 48 milliárd szálnak – derül ki a KPMG elemzéséből.

A tanulmány szerint Románia a hatodik helyen áll az Unióban Franciaország (8,96 milliárd), Lengyelország (6,16 milliárd), Nagy-Britannia (5,55 milliárd), Németország (4,8 milliárd) és Olaszország (4,43 milliárd) után a csempészett cigaretták számát illetően.

A belső piachoz viszonyított arányát illetően Románia első helyen van az említett hat ország közül, a feketepiac részesedése 16,4 százalék.

„A csempészett cigaretták több millió eurós bevételtől fosztják meg a román államot, ezért folytatni kell a harcot a cigarettacsempészet ellen” – állapította meg Ileana Dumitru, a British American Tobacco Románia jogi osztályának vezetője.

A tanulmány szerint a cigaretta feketepiac részesedése Romániában jóval a 9 százalékos uniós átlag fölött van, ami elsősorban annak tulajdonítható, hogy az országnak több mint 2.000 kilométer hosszú határa van olyan nem uniós államokkal, ahol a cigaretta ára kevesebb mint egyharmada a romániai árnak.

Hirdetés

A legnagyobb forrás Ukrajna, innen származik az uniós csempészcigaretta 12 százaléka. A fenti hat országban fogyasztják az uniós csempészcigaretta-mennyiség 71 százalékát.

A legtöbb Romániában árult csempészcigaretta Ukrajnából és a Moldovai Köztársaságból származik, ahol egy csomag cigaretta átlagára 4,5 lej körül van. A Romániában árult csempészcigaretták 60 százaléknak eredetét nem lehet megállapítani.

Hirdetés