Több mint 800 kanyarós megbetegedés Szatmárban

Jórészt szegény környezetből származó, beoltatlan gyerekeket érintett.
Hirdetés

Több mint 800 kanyarós megbetegedést regisztráltak idén Szatmár megyében. A legtöbb esetben beoltatlan gyerekekről van szó, tájékoztatott hétfőn Macrina Mihai, a Szatmár megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője.

„2017 januárjától kezdődően Szatmár megyében 802 kanyarós megbetegedést regisztráltunk. Március, április és május hónapokban volt több megbetegedés, amikor megnőtt a légúti vírusos megbetegedések vagy hűlések száma is. Adataink alapján a vidéki környezetben élőket érintette leginkább a kanyaró. A fertőzés legtöbb esetben olyan beoltatlan gyerekeket érintett, akik szegényebb közösségekből származnak” – mondta a DSP vezetője, aki hozzátette, hogy sok esetben egy év alatti gyerekek érintettek, ugyanis az oltásokat optimális esetben 12 hónapos korban kapják a kiskorúak, de a csecsemők elkapják a fertőzést nagyobb testvéreiktől vagy a közösségből.

Macrina Mihai szerint a 15 évnél idősebb kiskorúakat is érintette a betegség, sőt egy halálesetet is számon tartanak.

A Szatmár megyei DSP vezetője elmondta, hogy mintegy 200, kanyaró, mumpsz és rózsahimlő elleni oltásuk van készleten, és több mint 1.600 dózist osztottak ki a háziorvosoknak.

Hirdetés