Jó hírünk van a 900 lejnél kisebb nyugdíjjal rendelkező személyeknek

Kilencven százalékos árkedvezménnyel válthatják ki gyógyszereiket, akiknek a nyugdíja nem haladja meg a 900 lejt.
Hirdetés

Azok a nyugdíjasok, akiknek a havi nyugdíja nem haladja meg a 900 lejt, 90 százalékos árkedvezménnyel válthatják ki gyógyszereiket (a B listán szereplő készítményeket) július elsejétől, függetlenül attól, hogy a nyugdíjon kívül van-e vagy nincs más jövedelmük – erről szóló határozatot fogadott el a kormány pénteki ülésén. Eddig csak azok a nyugdíjasok részesülhettek a 90 százalékos árkedvezményben, akiknek kizárólag nyugdíjból származott a jövedelme, és az nem haladta meg a 700 lejt.

A kormányhatározat ugyanakkor egyszerűsíti az ilyenkor esedékes jövedelembevallás módját is: eddig az érintettnek a nyugdíjszelvény mellett egy saját felelősségre aláírt nyilatkozatot is be kellett nyújtania a családorvosnak arról, hogy a nyugdíjon kívül nincs jövedelme. Július elsejétől utóbbira nem lesz szükség.

A kormány közleménye szerint ezt az intézkedést az indokolta, hogy sok esetben bár a nyugdíjasok benyújtották a kért nyilatkozatot, az adóhatóság nyilvántartásában az szerepelt, hogy más jövedelemre is szert tettek a nyugdíjon kívül. A legtöbbször csekély összegekről volt szó – például betéti kamat –, amelyekről az illetőnek nem is volt tudomása, a törvény szerint azonban ilyen esetekben vissza kellett fizetnie az 50% és 90%-os kedvezmény közötti különbözetet. 

Hirdetés