Az RMDSZ megszavazza a Tudose-kormányt

De ez nem jelenti azt, hogy a kormány minden intézkedését támogatni fogják.
Hirdetés

Az RMDSZ nagy valószínűséggel megszavazza a Mihai Tudose vezette új román kormány beiktatását, hacsak a miniszterjelöltek parlamenti meghallgatása nem hoz „kellemetlen meglepetéseket” – jelentette be Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerdán.

A szövetség azt követően döntött erről, hogy Liviu Dragnea, a PSD elnöke és Mihai Tudose kormányfő-jelölt az új kormány összetételéről és a kormányprogramban tervezett módosításokról tájékoztatta az RMDSZ képviselőit és szenátorait.

Itt megnézheti, kikből állna a Mihai Tudose vezette kabinet.

Kelemen Hunor elmondta: az új kormány beiktatásának támogatása nem jelenti azt, hogy az RMDSZ a Tudose-kormány valamennyi intézkedését támogatni fogja, és nem kötelezi az RMDSZ törvényhozóit arra, hogy a parlamenti szakbizottságokban feltétlenül kedvező véleményezést szavazzanak meg a meghallgatásra jelentkező miniszter-jelölteknek.

Az RMDSZ nem kért semmit Dragneától a kormány támogatásáért

„Nem kértünk semmit, mégis mi az ördögöt kérjünk? Mikor? Holnap van az utolsó nap, mit kérjünk?” – idézi a News.ro Kelemen válaszát újságírói kérdésre. (Az utolsó nap a parlament nyári ülésszakára vonatkozik.)

A kisebbségek jogállásáról szóló törvény elfogadása pedig része a kormányprogramnak

Hirdetés

– hangsúlyozta Kelemen. A kormányprogramot a parlament a választások után megszavazta, a kisebbségi törvény sem múlt héten jelent meg. „Akik azt tettetik, hogy múlt héten jelent meg, vagy nem olvasnak – és ez szinte természetes Romániában, hogy az emberek nem olvasnak –, vagy rosszindulatúak” – nyilatkozta az RMDSZ elnöke.

Tisztségben maradnak a Tudose-kormányban azok az államtitkárok, alprefektusok és a dekoncentrált intézmények megyei vezetői is, akiket az RMDSZ nevesített, a Szövetség nem kért plusz tisztségeket sem a központi, sem a helyi közigazgatásban – tisztázta Kelemen.

Együttműködnek a parlamentben

Az RMDSZ tavaly decemberben négy évre szóló parlamenti együttműködési megállapodást kötött a PSD-ALDE koalíció pártjaival, amelyben a felek vállalták, hogy kölcsönösen támogatják egymás előre egyeztetett törvénytervezeteit, ahogy az például kedden is történt, amikor a koalíció támogatta a szenátusban az oktatási törvény RMDSZ által javasolt módosításait – magyarázta az elnök. Az együttműködés eddigi eredményeit a június 30-án lejáró tavaszi ülésszak végén értékelik ki a felek.

A kormánykoalíció miniszterjelöltjeit csütörtökön délelőtt hallgatják meg a parlamenti szakbizottságok. A Tudose-kormány csütörtökön délután jelentkezik bizalmi szavazásra a parlament két házának együttes ülésén.

Hirdetés