Bepanaszolják a vasgárdista propagandistát előléptető kolozsvári városházát

Az RMDSZ Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálata a diszkriminációellenes tanácshoz fordul.
Hirdetés

Az RMDSZ által létrehozott Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat kolozsvári kirendeltsége és a szövetség Kolozs megyei szervezete bepanaszolja a kolozsvári városházát az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál amiatt, hogy egy vasgárdista eszméket hirdető személy megnyerte  a polgármesteri hivatal oktatási, kulturális, egyházi és sportügyi szakosztályvezetői tisztségére kiírt versenyvizsgát.

Ionuţ Ţene az ultranacionalista, vasgárdista eszméket terjesztő napocanews.ro portál vezető publicistája, Gheorghe Funar egykori polgármester volt kabinetfőnöke – emiatt pedig Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke szerint elfogadhatatlan, hogy ez a személy legyen a kulturális osztály vezetője.

A jogvédelmi szolgálat által elkészített panaszban részletesen indokolta álláspontját, miszerint Ionuț Țene alkalmatlan a már említett ügyosztály vezetői tisztségének a betöltésére, ugyanakkor kinevezése az alkotmány több pontját is sérti, illetve számtalan törvénynek és kormányhatározatnak is ellentmond. Továbbá az újságíróként is tevékenykedő Țene több publikációjában is kifejtette csodálatát Antonescu marsall munkássága iránt, és számos olyan írása is megjelent, amelyben diszkriminatív megjegyzésekkel illeti a Romániában élő kisebbségeket.

Tasnádi István Szilárd, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat kolozsvári munkatársa a beadványban kifejtette: a közszereplőknek, úgy a kisebbségi, mint többségi nemzetiségű állampolgárok érdekeit kell képviseljék, nem saját nézeiteiket, mint ahogy az megfigyelhető a publicista munkásságban.

„Nagyon fontosnak tartom az erőteljes fellépést minden olyan esetben, ahol fennáll annak a veszélye, hogy szélsőséges nézeteket valló személyek kerüljenek tisztségekbe Romániában. Ionuț Țene közismert kisebbségellenes magatartása véleményünk szerint alkalmatlanná teszi őt egy fontos tisztség betöltésére egy magyarok által is lakott városban. Azt gondoljuk, hogy ennek a tisztségnek a betöltéséhez részrehajlás-mentes szakmaiság szükséges és nyilvánvaló az, hogy Ionuț Țene kinevezése a továbbiakban hátrányosan érintheti a kolozsvári magyarokat, tekintve azt, hogy a szóban forgó személy korábban nyíltan xenofób írásokkal uszított az erdélyi magyarság ellen. Éppen ezért a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat élni kíván minden törvényes eszközzel ez esetben”

Hirdetés

– nyilatkozta Benkő Erika, a jogvédő szolgálat vezetője.

A jogvédelmi szolgálat munkatársai szerint Țene esetleges kinevezése a köztisztviselők státuszát szabályozó törvényekkel menne szembe. Az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezete múlt pénteken közleményben határolódott el Ionuț Țene-től, mivel ez számtalan diszkriminatív megjegyzést tett a nagyközönség előtt a kisebbségeket illetően. A szervezet további lépéseket fontolgat, a városházi versenyvizsga jogszerűségét a közigazgatási bíróságon szeretnék kivizsgáltatni.

Hirdetés