Gyergyótölgyesen hoznák létre a román hímzett ing „akadémiáját”

A helyi kezdeményezők szerint az autentikus román népviseletből a nemzetközi divattervezők is inspirálódhatnak.
Hirdetés

Az ‘ie’, vagyis a román hímzett ing „akadémiáját” vagy egyfajta népfőiskoláját hoznák létre a többségében románok által lakott, Hargita megyei Gyergyótölgyesen – számol be az Agerpres hírügynökség. Az új intézmény képzésein mindazokat szívesen látják, akik szeretnék elsajátítani a román népviselethez tartozó ruhadarabok hímzésének, készítésének mesterségét.

Nemrég beszámoltunk arról, hogy a román hímzett ing napja alkalmából a csíkszeredai munkafelügyelőség alkalmazottai népviseletben mentek munkába – etnikai hovatartozástól függően, a magyar dolgozók ugyanis székelyruhát öltöttek az alkalomra.

Az ötlet egy helybéli fiatalasszonytól, a 33 éves, háromgyermekes Cristina Timariutól származik, akinek javaslatát a gyergyótölgyesi önkormányzat is felkarolta. Timariuban a hímzés „intézményesítésének” ötlete annak nyomán körvonalazódott, hogy megbeszéléseket folytatott Diana Tănăsescuval, a La Blouse Roumaine internetes közösség alapítójával.

Mint elmondta, felháborították azok az értesülések, melyek szerint nagy nemzetközi divatházak is felhasználják a román népviselet motívumait, anélkül azonban, hogy inspirációjuk forrását feltüntetnék. Ezért úgy gondolta, létre kéne hozni egy olyan központot, amelynek célja a román népviselet igazi értékeinek őrzése és terjesztése lenne. A kezdeményezés azonnal támogatóra talált a helyi polgármesteri hivatalban.

„Észrevettem, hogy ha mi visszük az ‘ié’-nket külföldre, mások idejönnek és elveszik. Fájdalmas, de odajutottunk, hogy Kínából vásároljuk az ‘ié’-t, nagyon szomorú, mert elveszti az eredetiségét, szépségét, egyediségét, mindent” – nyilatkozta Cristina Timariu. Azt szeretné, hogy a község asszonyainak egy része hivatásszerűen foglalkozzon ezzel a mesterséggel, és olyan központot építsenek ki Tölgyesen, amely a nagy divattervezők számára is inspirációs forrásként szolgál majd.

A helyi románok nagyon büszkék a népviseletükre, különösen a „trikolórt viselő ‘ié’”-re, meséli a fiatalasszony. Elmondása szerint az 1940-es második bécsi döntés után a magyar hatóságok betiltották a háromszínű román nemzeti lobogót. A falusi asszonyok azonban ráhímezték azt – különböző formákban – a népi ingekre, és ezt a szokást mindmáig megőrizték.

„Én azt szoktam mondani: a népviseletet nem tudja levetkőzni senki” – fogalmazott a „hímzőakadémia” ötletgazdája.

Hirdetés

 

(Címlapfotónkon az az ‘ie’ látható, amelyet Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármester kapott egy tanácsostársától.)

 

 

Hirdetés