Olyan fesztiválélményt ígér az Untold, amilyet még nem pipált Románia

Kolozsvár megafesztiválja eddig mintegy kétszáz előadót jelentett be. A szervezők ígérik: egyedülálló élmény várja a látogatókat.
Hirdetés

A kolozsvári Untold Fesztivál elmondatlan történetének harmadik fejezetéhez érkezik augusztus 3–6. között, a szervezők pedig már most elárulták: a legütősebb kiadásra készülnek. Meg kell hagyni, megadták a módját a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatónak is, az előző évhez hasonlóan a sétatéri elegáns Chios-étteremben kenyerezték le a sajtót szerda délután. Igaz, kevesebb felhajtással. Bogdan Buta főszervező, Bogdan Rădulescu fesztiváligazgató és Adrian Chereji marketing és kommunikációs igazgató beszéltek a megafesztivál újdonságairól és idei koncepciójáról. Reményeik szerint 

a legsikeresebb, legnagyobb visszhangot kiváltó és leglátványosabb Untold lesz az idei,

olyan fesztiválélményt nyújtva, amilyet még nem pipált Románia. A külföldi fesztiválokon gyűjtött tapasztalatok alapján olyan fellépőket hívtak, akik nemcsak zenélnek, hanem igazi látványshowt nyújtanak. Ugyanakkor a line-up összeállításakor elsősorban a közönség visszajelzéseire hagyatkoztak. Eddig mintegy kétszáz meghívottat jelentettek be, de azt ígérték, hogy lesznek még meglepetések.
 
A főszervező minden álszerénykedés nélkül mesélte el, a meghívottak szeretnek Kolozsvárra járni, és ezt nemcsak a gázsi kedvéért mondják. Az „őrülten jó” fesztivál híre szájról szájra terjed a lemezlovasok és menedzsereik körében. Azt is megtudhattuk, hogy a – kimondani is sok – 10 millió eurós költségvetés mintegy fele származik a jegyeladásból, a többi része a partnerek részéről érkezik. A tavaly egyébként 7 millióból gazdálkodtak. Jelentősen megnövelték a meghívottakra szánt keretet, de többet költenek a minőségi technikára, a díszletekre és az infrastruktúrára is.
 
 
 
Bogdan Rădulescu kifejtette: a 2017-es Untoldnak nemcsak a partifelhozatala erős, hanem a mellé felsorakozó brandek listája is. A gazdasági társaságok egyre komolyabb összegeket fektetnek be a szórakoztatóiparba, és egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy nappali tevékenységeikkel megszólítsák a fiatalokat. A Sétatéren idén is a legnagyobb márkanevek lesznek jelek. Két új színpad is lesz a már meglévő nyolc zenei helyszín mellett: az egyik a Kaszinó előtt, a másik a művészeti egyetem sétatéri épülete előtt. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy mindenből a maximumot hozzák ki: a látványból, a hangzásból és a helyszínből egyaránt.
 
Adrian Chereji a folyamatban lévő kampányokat emelte ki: a 10-esre érettségizőket ezúttal is ingyenes belépési lehetőséggel jutalmazzák, de folytatódik a véradási kampány is, melynek karavánja hamarosan Temesvárra és Konstancára érkezik.
 
A külföldi fesztiválok mintájára az Untold is mesés történetet sző a fesztivál köré: a tavalyi varázsló, mely visszaadta Erdély erejét, idén társat kap egy sárkány formájában, amely „minden titkok tudója”. A sárkány mágikus kövei olyan erényeket képviselnek, melyekkel minden ember rendelkezik, csak fel kell fedeznie önmagában, és erre, hol máshol, mint az Untold fesztiválon is alkalom nyílik – a sztori röviden ez. A Real-life fantasy koncepciónak megfelelően készült a fesztivál kisfilmje is, amelyet részben Kolozsváron, illetve a titokzatos Hója-erdőben forgattak.
 

 
Újságírói kérdésre a szervezők elmondták: szeretnék megdönteni a tavalyi, 320 ezer résztvevős rekordot, és a jegyeladást tekintve erre megvan minden esély. Bár a szállodák teljesen telítettek erre az időszakra, a szervezők az egyetemista bentlakásokban és egy új helyszínen, a Sun strand közelében kialakított sátortábor területén biztosítanak összesen mintegy hétezer szálláshelyet.
 
A résztvevőknek nincs okuk az aggodalomra a biztonságot illetően: a főszervező elismerő szavai alapján nincs még a világon olyan fesztiválhelyszín, ahol a hatóságok ilyen komolyan vennék a munkájukat, mint Kolozsváron, az Untold idején.
 
Mától egyábként beindult a fesztivál honlapja, ahol napi és helyszíni lebontásban is elérhető a fellépők listája. Aki kedvet kapott a fesztiválhoz az jobb, ha siet a jegyvásárlással, ugyanis már csak ötezer bérlet érhető el. 

Hirdetés