Magyarellenes uszításokért tesznek feljelentést az RMDSZ jogvédői

Az utóbbi napok bővelkedtek magyarellenes megnyilvánulásokban. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat mindegyik esetet a diszkriminációellenes tanács elé viszi.
Hirdetés
Az utóbbi napokban szélsőséges formát öltött magyarellenesség az országos román, valamint a közösségi médiában arra sarkallja a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálatot, hogy névre szóló feljelentést tegyen minden egyes esetben az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.
 
A szervezet közleménye Benkő Erikát, a jogvédelmi szolgálat vezetőjét idézi:
 
„Egy normális országban a politikusok és véleményvezérek nem uszíthatnak egy kisebbség tagjai ellen, csak azért, mert az uszítás a pillanatnyi politikai érdekeiket szolgálja. (…) Az RMDSZ nem kért semmi rendkívülit a magyar közösség számára egy teljesen legitim politikai tárgyalás során, csak azt, mit egyébként több mint egy évtizede folyamatosan kérünk a mindenkori román hatalomtól. A kisebbségi jogok betartását, valamint ennek a keretnek bővítését. Elfogadhatatlan, hogy ennek kapcsán a hírtévék, valamint egyes politikusok magyarellenes kirohanásokat tegyenek.”
 
A szolgálat a közösségi médiában megjelenő magyarellennes kijelentéseket is figyeli – derül ki a közleményből.
 
Az RMDSZ a közigazgatási, illetve az oktatási törvény módosításától, a kisebbségi törvény elfogadásától és március 15. hivatalos ünnepé nyilvánításától tette függővé támogatását a PSD-ALDE saját kormánya elleni bizalmatlansági indítványának megszavazása ügyében. Miután a szenátus emberjogi bizottsága megszavazta a március 15-ét hivatalos ünneppé nyilvánító tervezetet, a lépés számos román politikusból és véleményvezérből ellenséges és uszító nyilatkozatokat váltott ki.

Hirdetés