Kisebbségbe kerülnek a románok Romániában?

Ha a kedves válságkormány nem tesz valamit, akkor úgy tűnik, előbb-utóbb igen.
Hirdetés

Az INS (Országos Statisztikai Intézet – a szerk.) statisztikái szerint Románia csak április hónapban három községnyi, vagyis 8.376 lakost veszített. A szakértők azt állítják, hogy az elnéptelenedést több tényező okozza és olyan központi politikákra van szükség, melyek gyermekvállalásra biztatná a középosztálybeli fiatalokat.

Az Országos Statisztikai Intézet legfrissebb statisztikái azt mutatják, hogy folyamatosan csökken Románia lakossága. Csak 2017. április hónapjában

8.376 lakossal lett kevesebb, ami három átlagos községnek felel meg.

A számok riadalmat keltenek a szakértők körében, akik azt mondják, hogy a csökkenést a születésszámok csökkenése, a közepes jövedelmű családok elriasztása a gyermekvállalástól és a születésszám helyreállítását célzó politikák hiánya okozza.

Konkrétan, ez év első négy hónapjában országos szinten több mint 55.000 gyermek született, ami 12,3 százalékos csökkenés 2016 első négy hónapjához képest. Ugyanakkor az év első négy hónapjában az elhalálozások száma is magasabb volt, mint az előző év hasonló időszakában, így negatív lett a természetes szaporulat, jegyzi meg az INS. A szakértőket nem lepték meg a számok, akik azt állítják, hogy az elmúlt években történt figyelmeztetések ellenére nem történtek konkrét lépések. Sőt, ugyanezek a szakértők szkeptikusak Gabriela Firea főpolgármester javaslatát illetően, aki 2.500 lejjel akarja jutalmazni a Bukarestben gyermeket vállaló párokat.

„Ez egy populista lépés, nem lehet helyi politikákra alapozni, mert ez azt jelentené, hogy demográfiai agglomerációkat és elhagyatott övezeteket hozol létre. A politikáknak központi szintről kell érkezniük. A társadalom középső részében van szükségünk gyermekekre, akik képzettek, lelkileg és testileg egészségesek. A hanyatlást, sajnos, az is gyorsítja, hogy csökken a születések száma és az is, hogy a gyermeknevelési támogatáson kívül nincs semmilyen más lépés, mely arra bátorítaná a párokat, hogy szülővé váljanak. Nem motiválják a fiatal családokat, ez világos”, mondja Vasile Barbu, az Országos Betegvédelmi Egyesület (ANPP) elnöke.

Szociológus: „Nem tudjuk pontosan, hogy hányan vagyunk”

„A termékenység csökkenésével szembesülünk, kevesebb gyermek születik és ennek az is az oka, hogy a nők inkább a szakmájukkal akarnak foglalkozni és a karrierre helyezik a hangsúlyt. Így nagyon elodázzák a dolgot, és ha az első gyermek későn érkezik, akkor általában már nem vállalnak másodikat”, mutatott rá a szakember.

Alfred Bulai szociológus is azt állítja, nagyon is lehetséges, hogy Romániában már nincs 18 millió polgár, amennyit a hivatalos statisztikák mutatnak. „Valójában nem tudjuk pontosan, hogy hányan vagyunk. Nincsenek konkrét számaink, vannak fiatalok, akik távozás mellett döntöttek és ott maradtak, külföldön vállaltak gyermeket. 2000 után szisztematikusan csökkent a népesség. Idővel súlyossá válnak a demográfiai gondok, főleg, ha nincs elég munkaerő”, hangsúlyozta ki Bulai.

Hirdetés

A hazai gazdasági instabilitás szintén azt okozza, hogy egyre kevesebb 30 évnél fiatalabb személy akar szülővé válni. „Támogatni kell a fiatal nemzedéket – hogy lakáshoz jusson, hogy könnyebben kapjon hitelt, munkahelyeket kell felkínálni nekik. Ha a következő időszakban nem érjük el a páronkénti három gyermekes szintet, akkor Románia elnéptelenedésének leszünk a tanúi. És ezt mindenki csak apatikusan nézi és nem érti meg, hogy a migrációval nem kizárt, hogy tíz éven belül már nem leszünk többségben”, mondta az Adevărulnak Marin Burlea, a Román Pediátriai Társaság (SRP) elnöke, rámutatva arra, hogy a veszteségek jelentősebbek, mint a nyereségek.

Más országokban is alacsony a születésszám

Az Európai Unióban nem Románia az egyetlen, ahol demográfiai hanyatlás tapasztalható. Ellenkezőleg, ez a tendencia egész Európában jelen van, ahol évről évre egyre kevesebb gyermek születik. A kormányok egy része támogatni kezdte azokat a családokat, melyek gazdasági biztonság esetén gyermekeket vállalnának. Dániában a szakértők azt tapasztalták, hogy a gyermekek 10 százaléka vakáció alatt fogan. Dániában jelenleg 1,67 gyermek az egy nőre vetített születési ráta.

Németországban is hasonló a helyzet, ahol a születési ráta 1,4 gyermekre csökkent. A franciaországi hatóságok pénzügyi támogatást nyújtanak a két vagy több gyermeket vállaló családoknak. A születések serkentéséről Japánban, Dél-Koreában és Oroszországban is folynak viták, az OECD szerint.

Csökkent a gyermekhalandóság

A statisztikákban jó hírek is vannak. Ennek megfelelően a számok azt mutatják, hogy a gyermekhalandóság Romániában 2017 áprilisában csökkent a tavalyi év azonos hónapjához képest, 108 egy év alatti gyermek halt meg a 2016. áprilisi 111 gyermekkel szemben. Ezzel már második hónapja csökken a gyermekhalandóság, miután decemberben és főleg januárban erőteljes növekedés volt tapasztalható.

Romániában 2016-ban 1.381 egy év alatti gyermek halt meg, míg 2015-ben 1.503. A legutóbbi nemzetközi statisztikák szerint az Európai Unió szintjén Romániában a legmagasabb a gyermekhalandósági ráta.

Hirdetés