Már a BCR-nél is kimerült az Első otthon programra szánt keret

Akkora az igény az államilag garantált ingatlanhitelekre, mintha nem lenne holnap.
Hirdetés

Már márciusban kimerítette a 2017-es Első otthon programra megállapított keretet a BCR, így jelenleg nem fogadnak el újabb kérelmeket. A keretet várhatóan a pénzügyminisztérium még bővíteni fogja.

„A BCR kimerítette a 2017-es Első otthon programban számára kijelölt keretet, mindössze egy hónappal a pályázat meghirdetése után, márciusban. Már csaknem az egész összeget elküldtük az állami garanciaalapnak (FNGCIMM). Késnek az elbírálások az alaptól. Jelenleg már nem fogadunk el több Első otthonos hitelkérelmet” – mondta el a BCR ügyvezető alelnöke, Dana Demetrian.

Mint elmondta, az Első otthon programban a banktól hitelt igénylő ügyfelek átlagéletkora 30–35 év, míg a bank saját, jelzálogalapú ingatlanhiteléért átlagosan 40–45 év közöttiek folyamodnak.

„Románia lakosságának több mint 30 százalékára jellemző, hogy öt személy él két szobában. A többi piachoz mért lemaradást csak ilyen kormányprogramok révén lehet behozni” – jelentette ki Demetrian.Az Első otthon program keretét a továbbiakban várhatóan 500 millió lejjel bővítik majd, miután a garanciaalap befejezi a bankoktól kapott igénylések elemzését – tudta meg a pénzügyminisztériumon belüli forrásokból a Mediafax.

Hirdetés

A program egyébként idén rekordot ért el – naponta ötszázan igényelnek kis előlegért államilag garantált ingatlanhitelt.

A programban részt vevő bankok többsége már bejelentette, hogy kimerítette a keretet.
 

Hirdetés