EB: szabotálhatta a Magyarország felé irányuló földgázexportot a Transgaz

A gyanú szerint a román földgázszállító szándékosan akadályozza, hogy nyugati irányba exportálható legyen a román kitermelésű energiahordozó.
Hirdetés

Hivatalos vizsgálatot indított az Európai Bizottság (EB) a Transgaz román földgázszállító társaság ellen, mivel a gyanú szerint a gázszállítás terén monopóliummal rendelkező cég szándékosan akadályozza a Magyarország, illetve Magyarországon keresztül más uniós tagállamok irányába történő gázexportot.

Az EB pénteken jelentette be, hogy csütörtökön elindította a vizsgálatot, amelynek célja annak kiderítése, megsértette-e a cég az uniós normákat.

A bejelentést egy évvel azt követően tették meg, hogy az EB által küldött versenyjogi ellenőrök kiszálltak a Transgazhoz, a Romgazhoz és az OMV Petromhoz.

Románia a harmadik legnagyobb földgázkitermelő az EU-ban Hollandia és Nagy-Britannia után, és jelentős tartalékokkal rendelkezik, többek között a Fekete-tenger kontinentális talapzata alatt.

A Transgaz monopóliumot élvezve bonyolítja a romániai földgázszállítást, és 58,5 százalékos arányban állami irányítás alatt áll.

Hirdetés

A vizsgálat során az EB azt firtatja, megalapozott-e az a gyanú, hogy a Transgaz szándékosan szabotálja a román gázexportot, például azáltal, hogy késlelteti a nemzetközi földgázszállításhoz szükséges infrastruktúra megépítését.

A Transgaz, amely már tavaly ügyvédet fogadott a várható vizsgálat miatt, közölte, minden szükséges információt megad a vizsgálat során.

Hirdetés